Wat wel en niet oké is aan calorieën tellen

 

Van voormalig model naar voedingsconsulent, Michelle den Hollander vloog de wereld over van shoot naar show, maar kende ook de struggles van de ‘juiste’ maten hebben. Dit bracht haar waar ze nu is geeft ze ons wat tips.

 

 

Guilty: ook ik kijk bijna altijd op het etiket hoeveel calorieën een product bevat. Soms wordt het je zelfs zo makkelijk gemaakt dat de cijfers al groot op de voorkant van een verpakking staan. Persoonlijk vind ik dat best misleidend, omdat ik meestal echt niet de aanbevolen hoeveelheid volgens de verpakking eet. Mijn handje nootjes komt namelijk nooit op 30 gram uit en een pak soep voor 3-4 personen eet ik toch echt in mijn eentje op (als ik al soep uit pak eet natuurlijk). Maar wat zijn calorieën nu precies, waar vind je die op de verpakking en wat zijn de voor- en nadelen van het tellen van calorieën?

 

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten, dus hoeveel energie het product je geeft wanneer je het opeet. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën, waar de afkorting ‘kcal’ voor gebruikt wordt. Op de verpakking vind je calorieën dus ook onder de noemer ‘kcal’.

 

Handig om te weten: 

1 gram koolhydraten bevat 4 kcal
1 gram eiwit bevat 4 kcal
1 gram vet bevat 9 kcal

Als voedingsconsulent en hormoonexpert heb ik uiteraard een mening over het tellen van calorieën, maar die houd ik even lekker voor mezelf, zodat jij zelf kunt bepalen wat het beste bij jou en je lichaam past.

 

Voordelen:

1. Je krijgt een duidelijk inzicht in je voedingspatroon.
2. Tellen is gemakkelijk: je kunt precies bijhouden hoeveel kcal je binnenkrijgt en hoeveel kcal je weer verbrandt.
3. Het kan een makkelijke afvalmethode zijn. Als je minder calorieën eet dan dat je aan          calorieën verbrandt, ga je afvallen. Calories in versus calories out.
4.  Je kunt alles eten en drinken wat je wilt.

 

Nadelen:

1. Bij het tellen van calorieën let je minder op wat je nu precies eet, wat tot een ongezond voedingspatroon kan leiden.
2. Een gezond product, zoals avocado, bevat veel calorieën, waardoor gezonde producten als deze sneller vermeden worden.
3. Caloriearme producten kunnen gevaarlijk zijn doordat ze bijvoorbeeld weinig vet bevatten maar wel veel kunstmatige zoetstoffen. ‘Light’ is hierin vaak de boosdoener.
4. Calorieën tellen kan tot obsessief gedrag leiden.

 

Als calorieën tellen voor jou werkt, kijk dan nog even goed naar de valkuilen, zodat je daar niet intrapt. Is calorieën tellen niets voor jou maar wil je wel in balans blijven? Ga dan eens op zoek naar een methode die wel bij jou past.

 

Een banaan bevat 105 kcal, een wijntje 67 kcal. Ik zeg het maar even.

 

Michelle den Hollander is voedingsconsulent en hormoonexpert. Met Michelles Good Food laat ze zien dat een gezonde leefstijl geen straf is en ook makkelijk kan zijn. Zo helpt ze je kiezen bij lekker en goed eten om beter in je vel te zitten. Meer leren en lezen? Ga online bij haar langs. 

 

Beeld: Instagram Michelle Den Hollander

 

Door: Redactie Amayzine.com