Wat stelde onze vriendschap dan al die jaren voor?

 

 

Karien en Bastienne zijn al jaren bevriend. Karien dacht dat ze alles met Bastienne kon bespreken, maar die ziet dat blijkbaar anders.

 

 

 

‘Bastienne en ik kennen elkaar al vanaf de middelbare school. We kwamen bij elkaar in de vierde klas en meteen hadden we een klik. Na ons eindexamen is de vriendschap gebleven, zelfs toen we allebei in een andere stad gingen werken. We trouwden en kregen kinderen. Gelukkig konden onze mannen ook goed met elkaar overweg en hoewel we elkaar niet meer zo vaak zagen, bleef onze vriendschap hecht.

 

De afgelopen dertig jaar hebben we samen ook wel een heleboel meegemaakt. Bastienne was een grote steun voor me toen het bedrijf van mijn man en mij in de vorige crisis failliet ging. Ze betaalde zelfs een vakantiehuisje voor ons gezin zodat we er even tussenuit konden. Op mijn beurt was ik er ook voor haar toen haar huwelijk op de klippen liep. Ze was zo verdrietig toen ze erachter kwam dat haar man al jaren een affaire had. Ze logeerde toen bij me als haar kinderen bij haar ex waren. Zo voelde ze zich minder eenzaam. Het was mijn manier om iets voor haar terug te kunnen doen en dat vond ik erg fijn.

 

Sinds een jaar heeft Bastienne een nieuwe vriend. Een man met drie kinderen waar ze helemaal hoteldebotel van is. Het is een totaal ander type dan haar ex. Eerlijk gezegd vond ik het nogal een saaie kerel, maar ze is gek op hem. Ze hebben een paar keer samen bij ons gegeten maar echt gezellig, zoals vroeger, werd het niet. 

 

Na krap een jaar trok ze al samen met haar kinderen bij hem in. Natuurlijk snap ik heel goed dat er dan minder tijd voor mij overblijft. Aan de ene kant vond ik dat jammer omdat ik het eigenlijk wel gezellig vond als ze bij me logeerde. Maar ik was blij voor haar dat ze weer gelukkig was. Ik vond het alleen niet zo verstandig om zo snel met hem te gaan samenwonen. Dat heb ik ook geprobeerd om aan haar uit te leggen, want ik vind dat ik dat als haar beste vriendin best kan zeggen. Je hoort zo vaak dat samengestelde gezinnen het moeilijk hebben en ik zou het voor haar kinderen verschrikkelijk vinden als ze weer met een scheiding te maken krijgen. Toen ik daar met haar over sprak zei ze niet zoveel. 

 

Daarna hebben we nog wel even via de app contact gehad, maar al snel kreeg ik helemaal geen reacties meer van haar. Terwijl ik wel zag dat ze m’n berichtjes had gelezen of dat ze online was. Ook zag ik dat ze m’n postjes op Instagram had gezien maar ook daar gaf ze geen reactie meer op. Zelfs toen ik jarig was liet ze niets van zich horen.

 

Natuurlijk heb ik al talloze keren geprobeerd om Bastienne te bellen, maar ze belt me niet terug. Vorige week heb ik haar zelfs een brief geschreven en haar uitgelegd dat ik haar zo mis en dat ik niet begrijp waarom ze geen contact meer wil. Het doet me pijn dat ze niet de moeite neemt om dat uit te leggen. 

 

Ik weet niet wat ik erger vind: dat ze niet meer bevriend met me wil zijn of de manier waarop ze onze lange en hechte vriendschap zomaar dood laat bloeden. Wat stelde het dan al die jaren voor?’