Wat ruik je lekker naar HEMA

 

Heb jij het ook in de smiezen als je bij HEMA shopt, dat alle filialen hetzelfde ruiken?

 

 

Hema is jarig. Ze (of is het een hij?) is deze week 94 jaar geworden. Het zou mij niet verbazen als er geen enkele Nederlander is die nog nooit in een HEMA-winkel is geweest. Want wat moet je zonder hun theedoeken, sokken, wattenschijfjes of rookworst?

 

Die HEMA-winkels herken je natuurlijk uit duizenden en niet alleen door het rood-witte logo op de gevel. Het viel Radio2-dj’s Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte namelijk op dat in alle HEMA-filialen van Den Helder tot Heerlen dezelfde geur hangt. Da’s bijzonder, vonden de heren en ze vroegen geurhistoricus Caro Verbeek hoe het zit.

 

‘Er is zeker zoiets als een Hema-geur. Die specifieke geur is een soort geurenlogo. Het is de bedoeling dat je het eigenlijk niet te sterk ruikt, maar onbewust. Waardoor je als je naar binnen gaat het HEMA-gevoel krijgt, zonder dat je weet waarom. De HEMA-geur van hun textielproducten is te omschrijven als een ‘fris-zure-komkommer-geur’. Die geur mengt zich in de HEMA met de geur van hun schoonmaakmiddel en van hun rookworsten, wat voor die specifieke ‘HEMA-geur’ zorgt.’ 

 

Ha, dat had ik dus helemaal niet in de gaten, maar nu ze het zo zegt… Bij mijn volgende bezoekje aan HEMA ga ik het eens uitproberen en in de rondte snuffelen. Misschien kunnen ze deze geur in een mooi parfumflesje stoppen. Zou toch heel bijzonder zijn als iemand tegen je zegt: ‘Wat ruik je lekker naar HEMA!’

 

Bron: Radio2

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit