Wat nou, gij zult niet roddelen? Roddelen is gezond

 

Roddelen heeft een functie. Wat zeg ik? Meerdere functies.

 

De bijbel citeren lijkt me in deze tijden van het manifest van Nashville de Goden verzoeken. Al weet ik zeker dat ‘niet liegen’ en ‘niet oordelen’ twee van de tien geboden zijn en dat roddelen ruimschoots tegen liegen en oordelen aanschurkt. Ergo: gij zult niet roddelen. Maar wat blijkt? Roddelen is best gezond.

 

Eerst even over de definitie. Roddelen gebeurt sowieso zonder dat het lijdend onderwerp daarbij aanwezig is, maar zeggen dat je het zo leuk vindt voor collega X dat hij weer op vakantie is, is geen roddelen, terwijl je afvragen waar hij dat met zijn schamele loontje van doet, dat alleen al vanwege het insinuerende toontje zeker wel is.

 

Sec beschouwd is dit waarom we roddelen (we, omdat de eerste mens die zich nog nooit schuldig heeft gemaakt aan een potje achterklap waarschijnlijk nog moet worden geboren):

 

  • Om informatie uit te wisselen (steek je wat van op)
  • Om samen de draak met iemand anders te steken (lachen loutert)
  • Om er zelf beter van te worden (voelt goed)
  • Om anderen te waarschuwen (nuttig)
  • Om emoties te spuien (klaart de lucht)

 

Dus vond je altijd al dat ‘zij van de overkant’ haar kinderen tot veel te laat over straat liet zwerven? En zagen de zieltjes er niet ook altijd al wat smotsig uit? Precies wat je altijd al had gedacht is uitgekomen. Eén van die twee kinderen zou zo maar eens wietverslaafd kunnen zijn en met die ander gaat het ook niet best. Wat doet dat met jou? Precies! Word je toch maar mooi bevestigd in het feit dat jij het er als moeder nog lang niet zo slecht vanaf brengt, dus die kun je in je zak steken.

 

Altijd al een hekel aan je baas m/v gehad? En jij niet alleen? Hoe heerlijk om hem samen eens goed door te nemen als hij ziek thuis zit. Mooi dat je hier dus niet alleen in staat en mooi dat dat van die gedeelde smart ook helemaal opgaat.

 

Heimelijk altijd al jaloers geweest op het vele geld van de man van vriendin Y?

 

 

Omdat zij altijd alles kon kopen en jij niet? Nu je van je andere vriendin hoort dat haar man buiten de pot schijnt te piesen ben je opeens helemaal niet meer zo jaloers. Toch een hele geruststelling, dat geld niet gelukkig maakt en spullen evenmin. En jij mag je knopen wel eens gaan tellen met die goeierd van een man van jou die het niet eens in zijn hoofd zou halen om zijn heil buiten de deur te zoeken.

 

Oké, aardig is het niet per sé, dat geroddel. Maar menselijk des te meer. En verder is het een beetje als met drinken: geniet maar roddel met mate.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans