Wat nou duur gas? Zoek warmte bij elkaar!

De gasprijs gaat door het dak. Iedereen klaagt nu al steen en been. Terwijl de winter nog moet beginnen… Niet zo klagen, mensen, houdt elkaar lekker warm.

 

 

Gas wordt onbetaalbaar, als we de media mogen geloven. Iedereen met een variabel energiecontract zit in zak en as, want dat wordt dokken. Waarschijnlijk honderden euro’s per jaar meer dan we hadden verwacht.

 

Terwijl de kans op een koude winter nihil is, mede dankzij de klimaatverandering. Het KNMI voorziet een zachte winter, nauwelijks sneeuw of nachtvorst.

 

We moesten direct terugdenken aan vroeger. Ja, vroeger. Toen was het pas echt koud. Geen dubbelglas, geen modern volgespoten muren met isolatie en centrale verwarming. Met de sneeuw metershoog opgetast tegen de muren en deuren.

 

WE ZAGEN BIJ HET KRIEKEN VAN DE DAG GEWOON ONZE EIGEN ADEMSTOTEN! LIGGEND ONDER EEN CRISISDEKENTJE EN LAKEN. WE WAREN TE ANGSTIG OM UIT HET BED TE KOMEN, WETENDE DAT JE MET JE BLOTE KAKKIES OP HET KOUDE ZEIL MOEST GAAN STAAN.

 

Pantoffels? Ja, sure! We mochten blij zijn als er hele sokken waren…

 

 

IN DE BADKAMER STONDEN DE IJSBLOEMEN OP DE RUITEN. HEBBEN WE ALTIJD EEN GEWELDIG FENOMEEN GEVONDEN: GEWOON IJS OP JE RAAM! WAAR VIND JE HET NOG! PRACHTIG VORMGEGEVEN VARENS WAREN HET MEESTAL.

 

Beneden brandde nog geen kachel. Die moest eerst met kolen worden volgegooid en dan duurde het meestal een uur voordat het eindelijk een beetje behaaglijk werd in de huiskamer. En dan ook alleen daar, want in de rest van het huis was geen verwarming. Ja, een goedbedoeld elektrisch kacheltje dat het nauwelijks won van de poolkou en vader al snel uitzette vanwege de enorme elektriciteitskosten.

 

We weten nog goed: onze oom was kolenboer. Hij was een welkome gast in ons huis. Sjouwde gewoon 60 zakken kolen op zijn schouders naar de schuur waar een groot houten hok stond waaruit wij met een zwarte kolenkit kooltjes schepten en vervolgens in de vuurmond van de kachel lieten verdwijnen. Blijer kon je ons niet maken.

 

Nu met de gasprijs torenhoog is het een goed idee om de cv eens uit te laten. Probeer eens na te bootsen hoe koud het vroeger kon zijn. Lukt je overigens niet want het is voorlopig nog 17 graden. We praten weer als het kwik onder 0 graden duikt.

 

In de tussentijd: ga vroeg naar bed, speel met elkaar, doe een dikke trui aan en een sjaal en speel Mens-Erger-Je-Niet. Drink een jonge klare of een goeie cognac en je wordt helemaal warm van binnen. Zal je zien hoe snel je de huidige gasprijs vergeet.

 

Door: Redactie Falder