Wat je herkent als je het woord ‘Avond4daagse’ hoort

 

 Jongens, het snot staat op mijn snor, zo druk heb ik het ermee. Dit is wat er allemaal door me heen gaat.

 

“Goh, dat het je nog gelukt is, verbaast me.” De woorden van meester Ad, oftewel de directeur van school. Zijn verbazing is niet helemaal misplaatst, want drie weken geleden was de Avond4daagse commissieloos en in een vlaag van verstandsverweking heb ik ‘ja, ik wil’ gezegd en trad ik aan in een heuse commissie. Maar die commissie bestond uit nog twee vrouwen die ook lijden aan iets te veel optimisme en daadkracht. Het was een ‘dat doen we wel even’ links en ‘hoe moeilijk kan het zijn’ rechts, maar jongens, het snot staat op mijn snor, zo druk heb ik het ermee. Dit is wat er allemaal door me heen gaat.

 

1. De route, mijn hemel, de route

Die ligt namelijk vast, daar hebben wij niets over te zeggen. Elk jaar loopt iedereen braaf in een soort polonaise door de Haarlemse lanen, maar nu ineens voel ik me daar verantwoordelijk voor. Hoe weten we waar we naar links en naar rechts moeten? Staan er bordjes? Nee toch? En als de vijf en de tien kilomter gaan splitsen, gaat dat organisch? Moet ik daar gaan staan met twee borden zodat iedereen weet waar die naartoe moet? 
 

2. Tien kilometer lopen, hoe vermoeiend is dat?

Ik heb geen idee. Ik heb het even opgezocht, je zou er een uur of twee over moeten doen. Ben ik dan kapot? Of staat dit gewoon gelijk aan een half middagje shoppen? Dat is ook topsport namelijk.

 

3. Heb ik serieus toegezegd commissielid te zijn?

4. Waarom begint het altijd om 18.00 uur?

5. Waarom likt iedereen aan een sinaasappel met een pepermunt?

6. Ik moet nog pepermunt kopen.

 

7. Is er iemand die nog stoffen zakdoeken in huis heeft, these days?

8. En nu we het er toch over hebben: is er iemand die weet hoe je die sinaasappelvlek er vervolgens uit krijgt?

9. 18.00 uur, 18.00 uur, 18.00 uur. Dat betekent eten om 17.00 uur. Wat eten we? Joehoe, wat eten we? Oh, dat moet ik ook nog regelen.

10. Worden er al pizza’s bezorgd om 17.00 uur?

11. Kunnen we niet een draagbaar dj-boothje meenemen? Echt niemand die nog aan ‘een potje met vet’ doet namelijk.

12. Mijn kinderen weten niet eens wat een potje met vet is. Ja, een potje met slijm, dat kennen ze, maar daar houdt het dan ook mee op.

13. Is het echt elke dag om 18.00 uur?

14. En elke dag tien kilometer lang?

 

Ik boek bij dezen voor vrijdagavond een masseur. En een vat wijn.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach