Waarom bulkdrinken eigenlijk best goed voor je is

 

Ieder mens is anders en dat is maar goed ook, anders wordt het zo’n saaie bedoening, vind je ook niet? 

 

Dit houdt natuurlijk ook in dat iedere persoon weer anders reageert op eten en drinken. Zo vindt de een het prettig om door de dag heen kleinere porties te eten of steeds een paar slokjes te drinken en de ander eet en drinkt misschien maar twee of drie keer per dag en dan een grotere hoeveelheid.

 

Bulkdrinken is dat je in één keer een grotere hoeveelheid water drinkt totdat je geen dorst meer hebt. Ik leg je hier uit hoe dit precies werkt.

 

Bulkdrinken
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je voldoende water drinkt, maar voor je lichaam zou het nog beter zijn om een paar keer een grotere hoeveelheid water te drinken. Zo kost het je lichaam maar een paar keer energie om het water te verwerken en hoeft de motor niet de hele dag te draaien. Ook is het beter om tussen de maaltijden door te drinken, tot een half uur voor de maaltijd en niet tijdens of vlak na het eten. Dit remt je spijsvertering namelijk af en niet alle voedingsstoffen worden uit het eten gehaald. Bij kleine slokjes gedurende de hele dag door ben je ook sneller geneigd dat tijdens en na het eten te doen en dus drink je als je dorst hebt en dan gelijk een grote hoeveelheid. Als je naar de natuur kijkt zie je dat dieren drinken totdat ze verzadigd zijn en niet steeds een paar slokjes per keer drinken. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zijn er mensen die het simpelweg niet voor elkaar krijgen om grote hoeveelheden te drinken of iemand is het niet gewend om water te drinken en is al gebaat bij die slokken die gedurende de dag gedronken worden.

 

En hoe zit dat met eten?
Als je vaak eet heeft je lichaam steeds energie nodig en moet het vaker werken om je eten te verteren. Zo kan het zich minder focussen op andere taken, denk aan het herstellen van cellen. Bij een langere rusttijd is er voldoende hersteltijd voor je lichaam voor bijvoorbeeld het genezen van wondjes en het herstellen van kwaaltjes.  Daarnaast heb je een stabielere bloedsuikerspiegel doordat er minder bloedsuikerschommelingen zijn. Intermittent fasting is een goed voorbeeld van dit eetpatroon. Je kunt ervoor kiezen om vijf dagen per week gewoon te eten en twee dagen per week te vasten. Of je eet volgens het 16-8-schema: zestien uur achter elkaar niet eten en acht uur wel. Zo krijgt je lichaam achttien uur lang de tijd om te rusten en/of zich op andere taken te richten dan het verteren van eten. Ook hier is een keerzijde hoor. Zo kan niet iedereen sporten op een lege maag in de ochtend en niet iedereen houdt het vol om volgens dit ritme te eten, wat kan leiden tot compensatiegedrag. Of je weekplanning ziet er toch anders uit, waardoor je af moet wijken van dit schema.

 

TIP: 
Probeer uit en ontdek wat het beste bij jou past.

 

Let op:
Een voedingspatroon zoals dat van intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt. Bij een bijnieruitputting is het goed om in de gaten te houden hoe je lichaam hierop reageert en of de lage bloedsuikerspiegel en/of een lusteloos gevoel na een aantal dagen beter wordt.

 

Michelle den Hollander is voedingsconsulent en hormoonexpert. Met Michelles Good Food laat ze zien dat een gezonde leefstijl geen straf is en ook makkelijk kan zijn. Zo helpt ze je kiezen bij lekker en goed eten om beter in je vel te zitten. Meer leren en lezen? Ga online bij haar langs.

 

Geschreven door: Michelle den Hollander

 

Door: Redactie Amayzine.com