Wat ga je doen met zoveel poen?

 

Er was eens een Amerikaanse miljardair die zoveel geld had verdiend dat hij geen idee had wat ie ermee moest doen. Weggeven dan maar?

 

 

De Amerikaan Chuck Feeny verdiende ooit miljarden dollars toen hij zijn zeer succesvolle bedrijf verkocht. Door deze transactie kreeg hij zoveel geld dat hij alles kon kopen wat hij maar wilde. Maar wat moest hij doen met zoveel poen?

 

Feeny besloot om het allemaal weg te geven, de held. Dat deed hij jarenlang in het geheim, zonder dat iemand het in de gaten had. Maar uiteindelijk werd zijn identiteit na een zakelijke ruzie toch bekend gemaakt.

 

In bijna 40 jaar heeft hij via zijn stichting The Atlantic Philanthropies zeker 9 miljard dollar weggeven aan eindeloos veel goede doelen en stichtingen over de hele wereld. Er ging heel veel geld naar onderwijs. Zo’n 3,7 miljard euro. Dat vond hij heel belangrijk.

 

Voor Feeny was het zo klaar als een klontje dat hij van die grote berg geld af wilde “omdat je het niet mee de dood in kan nemen”. En het is hem nog gelukt ook. Volgens het tijdschrift Forbes heeft hij vorige week zijn laatste centjes overgemaakt en dat maakt hem gelukkiger dan ooit. Via zijn stichting die wereldwijd meer dan 10 vestigingen had vlogen de dollars alle kanten op. 900 miljoen hier, 700 miljoen daar. Hoe moet dat voelen als je zo met geld mag smijten voor het goede doel?

 

Inmiddels is Chuck 89 jaar oud en nog steeds geen big spender. Hij woont in een simpel huurhuisje, heeft geen dure snelle auto en of zeldzame kunstcollectie.  Zelfs geen glimmend gouden horloge, de zijne was nog geen 10 dollar. 

 

Echt helemaal blut en zielig is hij nog niet want hij heeft nog een ‘klein’ pensioentje van 2 miljoen dollar over. Dikke kans dat hij ook dat allemaal weg zal geven. Want, zo zegt hij: ‘Het is veel leuker om dingen te geven terwijl je leeft, dan te geven als je dood bent’ Zo is dat!

 

Bron: Wikipedia/De Telegraaf

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit