Wat er gebeurt als je alcohol drinkt in de zon

 

Alcohol en zon, dat hoort voor mij bij elkaar als kaas op een tosti, tonic bij mijn gin en appel in een appeltaart. Met het gevaar dat ik nu als problematisch weggezet ga worden, maar soit. Ik heb strenge regels hoor, die alleen opgerekt worden als ik het strikt noodzakelijk vind.

 

Voor je de alcohol in je opneemt…
Terug naar alcohol en zon, want morgen zou het zomaar de dertig aan kunnen tikken in ons land. Wij kuddedieren trekken dan massaal naar openbare stranden en terrassen waar we ons tegoed doen aan bier en bitterballen of wijn en charcuterie. Maar, je moet deze wijze lessen even goed in je opnemen voordat je de alcohol in je opneemt, want zon en alcohol doen dingen met een mens.

 

De feiten
De bewering: je wordt sneller dronken als je alcohol nuttigt in de zon. Handig om te weten of dit waar is, toch? Het is lastig te meten wanneer iemand dronken is, maar een plausibele theorie is dat je dorstig wordt door warmte en daardoor meer drinkt. Het promillage in je drank stijgt natuurlijk niet, maar je inname wel, want dat witbiertje is net wat sneller op. Het is wel aangetoond dat door warmte je bloedtoevoer toeneemt; de alcohol lijkt zich sneller te verspreiden door je lichaam. Hier is nooit diepgravend onderzoek naar geweest, dus eigenlijk hebben we te maken met een aanname die vooral erg logisch lijkt. 

 

 

Verder met de feiten, want van aannames lopen we niet warm. Feit: de zon droogt uit. Feit: alcohol droogt uit. Feit: de grootste boosdoener van je kater is, jawel, uitdroging. Tel die drie bij elkaar op, voeg geen glazen water tussendoor toe en je krijgt die kater later. 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans