Wat eet jij vanavond, vroeg ik op Facebook

 

Veel mensen bedenken het op de dag zelf. Ik weet tegenwoordig lang vooruit al wat het gaat worden.

 

 

 

 

Want sinds de corona-toestanden heb ik een menuplanning voor twee weken. Handig omdat ik dan zeker weet dat ons groentepakket ‘leeggekookt’ wordt en omdat ik dan maar een keer per week boodschappen hoef te doen. Dus die planning heb ik erin gehouden.

 

Als er paksoi in ons pakket zit wordt het meestal Lo Mein. De aanrader van de week. Heel makkelijk en superrrlekker. Heb ik van YouTube:

 

 

En nu ik toch over eten bezig ben… Ik weet niet of je het al gehoord hebt, er is een onderzoek van Dole geweest waaruit blijkt dat 52% van de Nederlanders best ananas in hartige recepten wil eten. Sterker nog: maar liefst 45% geeft aan boerenkoolstamppot te willen proberen met ananas. En nog gekker (tenminste, dat vind ik): 13% heeft deze combinatie al eens geprobeerd.

 

Ik maakte ooit in het Picasso-museum in Barcelona de grap dat ik het eigenlijk wel gepast zou vinden als daar in het museumrestaurant ‘sole-Picasso’ zou worden geserveerd. Niet dat ik het in m’n hoofd zou halen om het te bestellen, net zomin als een Pizza Hawaï (met ananas dus, brrr), maar ik hoor blijkbaar tot de minderheid.

 

Ananas in je hartige eten. Bah bah bah

 

Hoewel…. Toen ik even goed nadacht schoot me ineens iets uit m’n studietijd te binnen. Je weet misschien nog wel, die tijd waarin op nummer een van de favorieten onder kamerbewoners chili con carne stond. Was zo ongeveer vaste prik als je bij iemand te eten werd gevraagd. Wat waren we blij dat er iemand met sjakshuka aan kwam zetten. Van dat succesrecept zag ik trouwens nog veel meer heerlijke varianten op favorflav.nl. Ook dat hebben we tot vervelens toe gemaakt, totdat favoriet nummer drie geïmporteerd werd door een studiegenoot uit Limburg: hot chili. Ik herinner me het recept nog vaag. Wat er nou zo ‘hot’ aan was, geen idee, je maakte het met stukjes vlees (Kip? Fricandeau?), een blik witte bonen in tomatensaus, pitloze kersen uit een pot, abrikozen uit blik en stukjes ananas uit blik. Was me toch lekker. En dan kreeg je er ook nog aardappelpuree bij. 

 

Drie soorten fruit in het hartige eten en je at je vingers erbij op.

 

Ik zou het voor de aardigheid eens proberen als ik jou was. Krijg je geen spijt van. Ik ga het zelf ook weer eens doen. Nostalgie op m’n bord. Misschien moet er qua hot iets van chilipoeder door. Ik hoor graag wat je ervan vond. En ook leuk om te horen of jij een ananas-in-je-eten-fan bent. 

 

Een lekkere week gewenst en eet vooral met veel smaak. 

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska