Wanneer gebruik je meditatiemuziek?

Marisa Garau runde tien jaar lang haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Na depressie en burn-out gooide ze het roer om en verhuisde ze met man en poezen naar Nieuw-Zeeland.

 

 

Nu is Marisa schrijver, mindfulness-coach en reiki-therapeut voor huisdieren. Speciaal voor ons zocht ze uit wanneer je meditatiemuziek gebruikt en wanneer juist niet.

 

Als je wilt beginnen met mediteren is meditatiemuziek een prettig stuk gereedschap. Maar het is wel belangrijk dat de muziek je meditatie-doel ondersteunt… anders werkt het alleen maar verstorend. Ik leg je graag uit wat de uitgangspunten van meditatie zijn, en wanneer je wel of niet de ondersteuning van meditatiemuziek nodig hebt.

 

Bijgeloof
Wil je aan meditatie beginnen, dan kan muziek een positieve invloed hebben. Toch is het inzetten van meditatiemuziek afhankelijk van wat je wilt bereiken met de meditatie. Zorg er eerst voor dat je de twee doelstellingen van meditatie kent voordat je voor jezelf een meditatie-routine opzet. Want in tegenstelling tot populair bijgeloof probeer je met meditatie niet “weg” te raken of je denken stop te zetten.

 

Waarom mediteren?
Mediteren doe je om één van deze twee doelen te bereiken:

 

1.Mentaal tot rust komen
Je kunt meditatie inzetten om drukke energie uit de non-stop activiteit van denken te laten ontsnappen. Dit doe je door je te concentreren op sensaties in je lichaam. Door goed op te merken wat je in je lichaam voelt, kom je makkelijk uit je hoofd. Zo kun je dat drukke denken rustig naar de achtergrond schuiven en in een staat van diepe mentale rust komen.

 

2. Observeren
Het andere doel van meditatie is het observeren van je eigen denken om te leren inzien dat je ego niet de waarheid verkondigt. Het ego kletst onophoudelijk tegen je aan, en vertelt je dingen als: je bent dom, je bent onzeker, je bent sloom, je bent slechter dan anderen, je bent beter dan anderen. Dit eindeloze gedram is niet de waarheid… het is slechts hersenactiviteit. Want je bent immers helemaal niet dom, onzeker, sloom, of slechter of beter dan anderen — het zijn louter oordelen die alleen in het denken bestaan. Het is beter voor je emotionele welzijn om de subjectiviteit van deze praatjes te leren inzien, omdat ondermijnende gedachten negatieve gevoelens veroorzaken als onrust, angst, verdriet en een gebrek aan zelfvertrouwen. Met meditatie observeer je al deze denk-activiteit zonder erover te oordelen. Op deze manier leer je de praatjes van het ego te doorzien, zodat je niet meer te pas en te onpas in een emotionele rollercoaster terechtkomt.

 

Wanneer is meditatiemuziek nuttig?
De twee doelstellingen bepalen wanneer meditatiemuziek nuttig is en wanneer niet.

 

1. Het effect van stilte
Wil je je denken observeren en inzicht krijgen in de inhoud van de praatjes die constant in je hoofd rondmalen, dan kun je daar beter geen meditatiemuziek bij opzetten. Je meditatie is namelijk veel effectiever als je in stilte naar je eigen denkprocessen kunt kijken… dat is immers al druk en luid genoeg! Muziek eist aandacht op, en dat tast de focus aan die je juist nodig hebt om je eigen denken te kunnen analyseren.

 

2. Muziek als focuspunt
Als je meditatie echter inzet om je denken naar een focuspunt te trekken, zodat het geen ruimte over heeft om te piekeren en zo stress te triggeren, dan kun je meditatiemuziek prima inzetten. In plaats van te luisteren naar processen in je lichaam, zoals je hartslag of ademhaling, kun je je aandacht nu toespitsen op luisteren naar geluiden in de buitenwereld. En muziek is dan natuurlijk een logisch en dankbaar focuspunt.

 

Wegdrukken of observeren
Meditatiemuziek is een handig middel als je uit je hoofd en in je lichaam wilt komen om dat drukke denken even naar de achtergrond te schuiven. Wil je echter het drukke denken zélf observeren, dan is stilte je beste maatje.

 

Meer lezen?
In mijn verdiepingsartikel over meditatiemuziek vind je een selectie van spirituele sounds voor diep-ontspannende meditaties.
 

 

Door: Marisa Garau