10x voorstellingen in Nederland die je moet zien

Boem: daar was opeens die drie-weken-lockdown. Godzijdank mogen de theaters dit keer open blijven en dat is maar beter ook, anders zouden we ons nu alweer enorm vervelen.

 

 

Want zeg nou eerlijk: dat netflixen op de bank, daar worden we toch ook wel een beetje levensmoe van? Gelukkig is er dus genoeg te doen tijdens deze lockdown en vooral genoeg om te zien. Er zijn namelijk weer een hoop nieuwe voorstellingen gemaakt dit jaar en voor 2022 staan er ook heel wat leuke op de planning. En wat is er nou fijner dan even alle corona-ellende vergeten in een andere omgeving? Dat gevoel gaat die veel te slechte kerstfilm op Netflix je echt niet geven, hoor. Daarom is het de hoogste tijd voor een lijstje met voorstellingen in Nederland. Trek die sportlegging dus maar uit, kleed je mooi aan en ga genieten.

 

1. Snowponies
Afgelopen week mocht ik de nieuwe kerstshow van Alex Klaasen bewonderen, genaamd Snowponies. Deze kerstshow is hét medicijn om de donkere winterdagen door te komen. Van grappige en herkenbare sketches tot aan muzikale hoogtepunten: alles in kerstsfeer. In zijn show komen allerlei hedendaagse thema’s (ook corona, ja) voor die op hilarische wijze worden benoemd, waarbij ik hardop heb zitten lachen. Aanrader dus.

 

2. Tina
Het levensverhaal van Tina Turner: van klein meisje uit Tennessee tot aan haar transformatie tot Queen of Rock ’n Roll. Dit is de eerste musical over haar leven, geproduceerd in samenwerking met Tina zelf. Dat klinkt veelbelovend. Ik ben zelf nog niet geweest, maar deze staat hoog op mijn lijstje. Nu al zin om haar grote hits te horen.

 

3. Amélie de musical
Deze musical is gebaseerd op de Franse film Amélie. Het verhaal gaat over Amélie Poulain, die zich haar hele leven verborgen houdt voor de buitenwereld. Ze leeft in haar eigen fantasiewereld en leidt een rustig leventje als serveerster in Parijs. Maar wanneer ze verliefd wordt, kan Amélie zich voor het eerst in haar leven niet meer verbergen. Bereid je dus voor op een hoop romantiek. En mocht je de film niet kennen? Dat is juist alleen maar leuker.

 

4. Aladdin
Het wereldberoemde verhaal uit Duizend-en-één-nacht. Als kind heb ik deze Disneyfilm honderden keren gezien, dus hier heb ik mega veel zin in. Ik heb al wat beelden voorbij zien komen en ik spotte prachtige kostuums en mooie decors, eigenlijk precies wat je verwacht van Disney. Dat gaat dus ongetwijfeld een spektakel worden.

 

5. Boys & Girls
Deze onewomanshow wordt neergezet door actrice Hadewych Minis. Het verhaal gaat over een onverwachte ontmoeting op een luchthaven die leidt tot een intense en gepassioneerde liefdesrelatie. Ze bouwen samen een gelukkig bestaan op dat fantastisch lijkt, maar gaandeweg slaat de onrust toe. Klinkt best spannend, toch? De vorige voorstelling van Hadewych vond ik fantastisch, dus hier ga ik zeker naartoe.

 

6. Diana & Zonen
Sinds ik The Crown heb ik gezien zit ik natuurlijk (net zoals jullie allemaal) helemaal in het Engelse koningshuis. Wat een interessant verhaal is dit toch. Ik kan maar geen genoeg van deze familie krijgen en klik dan ook direct op de nieuws pop-ups die zo ongeveer dagelijks op mijn telefoon verschijnen over deze familie. Deze musical schakelt dan ook heen en weer tussen het stormachtige liefdesverhaal van Diana en Charles en de op de social media overal gevolgde romance tussen Harry en Meghan. Weer een voorstelling om toe te voegen aan m’n to-do list.

 

7. Rundfunk
Dit hilarische duo gaat weer een nieuwe show neerzetten en hier ben ik heel erg blij om. Tijdens de vorige voorstelling heb ik namelijk echt alleen maar zitten lachen. Deze mannen zijn zo ontzettend komisch en hun humor is lekker op het randje: ik hou ervan.

 

8. Mamma Medea
De vernieuwde versie van de Griekse tragedie Medea, die we vast allemaal wel kennen of waar we in ieder geval van gehoord hebben. Het stuk gaat over koningsdochter Medea die haar familie verraadt en haar vaderland verlaat voor de liefde. Mocht je het verhaal nog niet kennen, dan is het zeker de moeite waard om er door middel van deze moderne (en minder stoffige) versie kennis mee te maken.

 

9. Igone
Voor de dansliefhebbers (ikzelf onder andere) heb ik goed nieuws: ballerina Igone de Jongh gaat het theater in en tijdens haar voorstelling gaat ze verschillende choreografieën dansen uit haar eigen omvangrijke repertoire. Soms staat ze alleen op het toneel, soms met een partner en allemaal begeleid door livemuziek. Door middel van dans zal ze haar eigen levensverhaal vertellen: van dineren met een blaadje sla tot aan kapotte voeten. Kortom: een realistisch verhaal met mooie en donkere kanten.

 

10. De Speld theater
Als er één ‘krant’ is die me altijd aan het lachen maakt, dan is het wel de Speld. Daarom kan ik niet wachten op deze eerste theatershow. Voor de mensen die hier nog nooit van gehoord hebben: De Speld is een satirisch nieuwsplatform dat al vijftien jaar verslag doet van wat er gaande is in de wereld en doet dat op een nogal sarcastische maar hilarische manier. Ik verwacht dan ook veel satirische scènes en oneindig veel dilemma’s en hoogstwaarschijnlijk: nieuwsflitsen.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com