Waarom we vaak een burn-out krijgen net na de vakantie

 

Je werkt hard en veel maar je hebt het bij elke post-it die je doorkrast in je achterhoofd: stráks heb ik vakantie. Straks mag ik languit op dat strandbedje liggen. Straks… Maar ja. Voor je het weet is die o zo verdiende vakantie weer voorbij.

 

En dan is de kans op een burn-out des te groter, blijkt. Maar liefst een kwart van de mensen heeft juist net na de vakantie last van een burn-out. We zijn even weggeweest van die mails, die vergaderingen en datzelfde bureau. Maar als we terug zijn, als de zonnige vakantie achter de rug is, juist dan loert het gevaar. De sleur gaat verder waar het is gebleven. In die vrije dagen op dat zonnige strand dacht je aan je nieuwe dromen, doelen in het leven, maar de realiteit is meestal: er verandert niets in je leven.

 

Volgens psychologen zijn vakanties heel goed voor je en knap je er mentaal gezien van op, maar verdwijnt dit positieve effect de dag dat je weer inklokt op kantoor. Het maakt niet uit hoe lang je weg bent geweest: thuis is weer thuis en dan voel je je weer net zo gestrest als vóór dat vrije sightseeën met je rugzak in Thailand. Maar liefst veertig procent van de mensen zegt dat het relaxte gevoel van vakantie binnen een paar dagen al is weggeëbd. Doei dromerige rijstvelden, hello vergaderzaal A.

 

Dat we na een periode van strand en lange dagen last krijgen van een burn-out komt met name door twee dingen. Alles gaat hetzelfde verder als voor de vakantie begon, alleen heb je nu niet meer die fijne gedachte in je achterhoofd dat je ‘straks vrij hebt’. Je hebt eventjes niets in je planning behalve werken. Ai. Work work work it is, tot aan tweede kerstdag, als je pech hebt. De andere valkuil: je moest van jezelf een boel op vakantie en daardoor ben je eigenlijk minder uitgerust dan dat je had gehoopt. Je hebt ver gevlogen, jetlags, veel gezien, veel gelopen, veel gedronken, veel gedaan en tja, ben je nu eigenlijk bijgeslapen, uitgerust en fit? Nee. En je telefoon stond ook gewoon aan en je appte je baas ook gewoon even terug.

 

Waar ik echt van schrik? Zeker vijfendertig procent van de mensen ervaart constant stress die te maken heeft met hun werk. Deadlines, salaris, lange uren maken en niet kunnen groeien in hun functie zijn de oorzaken hiervan. Wauw. Dat mensen dan zo lang bij een baan blijven hangen die hen ongelukkig maakt; iets wat ik nooit zou doen. Werk moet uiteraard je energierekening betalen, maar het moet je ook energie géven.

 

 

De truc des levens om een beetje burn-out te voorkomen? Lastig, maar probeer het. Geef je grenzen op tijd aan en zeg vaker ‘nee’. Dat scheelt in je tijd en je tijd is het meeste waard. Die wil je uitbesteden aan mensen die er echt toe doen. Kom ook een beetje langzaam terug in je werkritme na de vakantie: begin liever niet gelijk met die vijf dagen op kantoor, maar bouw het op als het kan, dan rek je dat lekkere zomergevoel nog wat langer. Plan je taken handig in zodat je af krijgt wat écht af moet en vooral: boek een volgend reisje. Al is het maar één nachtje weg met je liefde, al kampeer je in je achtertuin: doe het. Het idee alleen al maakt je blij. Schrijf het maar op je to do-lijst, dan vergeet je het niet.