Waarom spuiten die jonkies ineens massaal botox in hun oksels? 

 

Anita: Ik geef het direct toe, een beetje botox hier en daar, heb ik geen enkel probleem mee, sterker nog: daar doe ik graag aan mee. Maar botox in je oksels spuiten, dat vind ik nu wel weer een stap te ver.

 

De trend onder mijn neven en nichten (en vele anderen) is het gebruik van botox om overmatig okselzweet tegen te gaan. Ik was stomverbaasd toen ik voor het eerst over deze methode hoorde. Een deodorantroller is stukken goedkoper, zou je denken. Toen mijn neef (student) probeerde uit te leggen waarom hij het elk jaar toch weer opnieuw liet doen, en dat hij daar lang voor moet sparen, werd ik nieuwsgierig en begon ik door te vragen.

 

Als je, zoals ik, niet overmatig zweet en met een deodorantroller de geur binnen de perken weet te houden dan is het ook onzin om voor deze botox okselbehandeling te kiezen. Maar als je wel overmatig zweet en altijd shirts bij je hebt om te kunnen wisselen zodra je enorme zweetplekken hebt, niet gaat sporten waar andere mensen bij zijn vanwege het zweet, en je alles al geprobeerd hebt om de geur binnen de perken te houden, zonder succes, tja, dan is zo’n behandeling misschien te overwegen. 

 

Wist je dat er bij ongeveer tien procent van de bevolking niets tegen een stinkende zweetgeur te doen is, hoe vaak je ook onder de douchte staat of deodorant gebruikt? Dit heeft te maken met de bacteriën in je oksel en die krijg je niet weg. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar okselbacterietransplantatie.

 

Dit wil je weten voordat je een botox okselbehandeling overweegt:

 

Botox zorgt voor het blokkeren van het zweetsignaal.

Zoals botox in het gezicht de spieren kan lamleggen, zo blokkeert botox in de oksel het zweetsignaal. Hierdoor ga je minder zweten.

 

De resultaten zijn niet direct meetbaar

Als je botox in de oksels laat spuiten, dan duurt het 1 à 2 weken voordat het optimaal werkt. Na 4 à 8 maanden is de botox uitgewerkt (dit is bij iedereen verschillend) en zweet je weer als vanouds. De botox maakt de zweetklieren namelijk niet stuk, maar blokkeert ze alleen, zodat het zweten tijdelijk gestopt wordt.

 

Het doet minder pijn dan je denkt.

Bij het idee van een naald in mijn oksel voel ik al pijn, maar toch schijnt de behandeling niet erg pijnlijk te zijn. Je kunt direct erna weer naar je werk. In de oksels wordt de botox dieper gespoten dan in het gezicht omdat de zweetklieren dieper liggen dan de spieren onder de gezichtshuid.

 

Botox werkt ook bij zweethanden en zweetvoeten

Als je denkt dat je botox overal kan spuiten dan heb je het mis. Het gebruik van botox bij zweethanden en zweetvoeten kan wel, maar gebeurt lang niet zo veel als in de oksels. Botox spuiten in handen en voeten is pijnlijker en de werking is minder goed dan bij de oksels.

 

De geur

De reden waarom mensen met overmatig okselzweet dus aan de botox gaan is omdat ze anders meerdere keren per dag van shirt moeten wisselen of omdat ze een doordringende okselgeur hebben die met deodorant niet te verhelpen is.

 

De prijs

Je hebt een aantal sites waarbij je de prijs kunt vergelijken, maar die zegt niets over hoe goed of slecht de kwaliteit van de behandeling is. De prijzen variëren van € 400 tot € 900. Meestal wordt de behandeling in het voorjaar uitgevoerd, zodat je er de hele zomer en een deel van het najaar profijt van hebt.

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars