Waarom ook jij twee maanden naar het buitenland zou moeten

 

Elke keer dat ik voet zet op Griekse grond voel ik me meer thuis. Het land, de mensen, het weer, het leven en het ritme en (oké oké) het eten.

 

 

 

 

Elk jaar ga ik vaker en sjoemel ik er een dag of week aan. Dit jaar wordt ons langste tot nu, want goddank deelt mijn vriend mijn liefde. May verklapte al dat ik die telefoon in Griekenland op ga nemen met een ‘kalimera’, want we gaan twee maanden vakantie vieren, werken en wonen op een eiland. Als coroon ons namelijk iets duidelijk maakte, is dat alles op afstand ook prima lukt. En ooit gaan we er fiftyfifty wonen, wanneer weet ik alleen nog niet. Al denkt iedereen dat we na die twee maanden al blijven.

 

Het idee lag op tafel, maar dan maar dan maar dan? Alles valt of staat met een goed plan en stevige voorbereiding. Niet alleen de locatie of periode is belangrijk, ook het financiële plaatje moet kloppen. Je moet een huis regelen en misschien gaat je eigen huis wel in de verhuur. Ik heb bijvoorbeeld zelf een huis met tuin, beeldig uitzicht en pal naast het bos te huur in september en oktober (MAIL ME). Maar je moet ook een ergonomische werkplek fixen, want werken aan het zwembad lijkt leuk maar is in werkelijkheid gewoon ongemakkelijk. Ik neem je mee, stap voor stap richting Griekenland. Dit zijn mijn basisbeginselen.

 

1. Schrijf uit wat je wil en droom hardop. Zodra je iets deelt wordt het echt.

 

2. Maak de balans op. Pak je rekenmachine erbij en zoek uit wat het je gaat kosten en hoeveel je moet sparen. Zonder duidelijke rekensom komt het er minder snel van. Het is natuurlijk slim om te sparen of extra te verdienen, maar kijk ook eens of je goedkoper kunt leven. Verhuur je huis of je auto, ga een keer minder uit eten, koop even geen nieuwe kleding en schrap een abonnement. Als je de kosten terugschroeft ben je bijna twee keer zo snel op je bestemming. Doe dit trouwens op een leuke manier met flipboard en al, je plannen worden automatisch groot.

 

3. Boek een ticket. Het is je stok achter de deur om te zorgen dat je gaat. Ik boekte mijn ticket nét voor de reisversoepeling, wat me zo 400 euro opleverde. En met 400 euro kom je in een land als Griekenland stukken verder dan hier.

 

4. Bedenk hoe je werkweken eruit gaan zien en maak goede afspraken met je werkgever of opdrachtgevers. Zo werk ik vanuit Griekenland vier dagen per week, van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. In Griekenland is het een uur later, waardoor ik dus gemiddeld twee uur voorloop op de werkdag in Nederland. Ik begin met focusuren waarin ik schrijf en plan daarna vaste momenten waarop ik bel, mail en bereikbaar ben. Het werkt trouwens ook om resultaten af te spreken met je werkgever in plaats van het ouderwetse uurtje-factuurtje. Jij levert goed werk af en daar gaat het uiteindelijk om.

 

5. Denk aan praktische zaken, zoals een reisrouter waarmee je zelf het internet regelt en waardoor je niet afhankelijk bent van het signaal van je onderkomen. Maar zet jezelf ook altijd in cc als je iets belangrijks en urgents verstuurt, zodat je nooit hoeft te zeggen dat je even niet in de buurt van een laptop bent om het nog een keer te versturen.

 

To be continued, want ik schrijf je vanaf nu elke week bij in mijn reis naar het wonen en werken in Griekenland.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans