Waarom mogen ministers nu toch fysiek vergaderen?

 

Schiet mij maar lek, ik snap het niet. Waarom hoeft de ministerraad niet digitaal te vergaderen en ik wel?

 

 

Deze vrijdag gaat mijn 54e thuiswerkweek in. Net als zoveel anderen zit ik al maanden thuis op de logeerkamer achter mijn bureau te tikken. Snakkend naar gezellige collega’s voor de broodnodige inspiratie en de lekkere lunch op kantoor. En al weken hoop ik dat ik binnenkort weer naar de redactie mag, al is het maar voor een paar uurtjes per week. Maar Rutte en zijn kabinet zijn onverbiddelijk. ‘Werk thuis’ is het mantra en dat doe ik dan ook braaf.

 

Maar wat ik dan toch wel heel gek vind is dat onze premier en enkele ministers vanmorgen wel voor overleg bij elkaar zijn geweest. Terwijl ze net gisteren hadden afgesproken dat de ministerraad voorlopig digitaal zou plaatsvinden vanwege de coronabesmettingen van Mona Keizer en Kajsa Ollongren. Moeten zij dan niet allemaal thuis in quarantaine en gewoon vanuit huis inbellen?

 

Gelden voor hen soms andere regels dan voor mij? Is de wifi bij Grapperhaus en Rutte thuis soms te langzaam? En je kan mij niet wijsmaken dat er niet een slimmerik op de helpdesk zit die precies weet hoe je de internetverbinding op het Binnenhof zo goed kan beveiligen dat er geen foute pottenkijkers mee kunnen loeren of luisteren.

 

Volgens Hugo de Jonge kan het niet anders en moeten ze wel met z’n allen in dezelfde ruimte aan dezelfde tafel zitten omdat sommige onderwerpen staatsgeheim zijn. Nou, daar heb ik zo mijn bedenkingen bij. Voor je het weet loopt er weer een minister of staatssecretaris met een o zo makkelijk leesbaar “geheim” document onder de arm over het Binnenhof.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit