Waarom met Lego spelen heel goed is voor je gezondheid

 

Als er iets helemaal van deze tijd is, dan is het wel druk zijn en dan vooral druk zijn en stress hebben. Heb je maar bar weinig te doen in de week? Zit jij ’s avonds op de bánk? Slaap jij negen uur per nácht? Tsss. Sukkel.

 

We zijn allemaal met veel bezig en veel aan het doen. We leggen de lat voor onszelf hoger dan ooit. Bovendien staan we dankzij onze telefoon altijd aan. We lezen het nieuws terwijl we plassen en we appen met vriendinnen over zwangerschappen en het leven terwijl we koffie halen op het werk. Je kunt je nieuwe huis kopen tijdens je lunchpauze en je halve salaris uitbesteden aan een armband van Louis Vuitton terwijl je in rij staat in de supermarkt. Die telefoons maken het dat we heel veel op heel veel plekken kunnen doen. Dat is praktisch, soms verrekte handig, maar ongemerkt toch ook gevaarlijk. We krijgen hierdoor steeds meer drukte en stress.

 

Wat je dus beter kunt doen in plaats van naar 82 nutteloze Stories van halve vreemden kijken: puzzelen. Ja, je weet wel, ouderwets een puzzelstukje naast een ander passend puzzelstukje leggen. Het is voor de hersenen een goede mentale training en dat houdt je scherp. En ga ook eens met de Lego van je kinderen aan de slag. Volgens de makers is Lego namelijk dé manier om depressies tegen te gaan. Dat je iets moois maakt waar je trots op bent, zorgt ervoor dat je brein stofjes aanmaakt waar je blij van wordt. Geloof ons nou maar, gewoon eens proberen. Zul je zien dat je gelijk ontspant omdat je eindelijk eens even niets hoeft en moet.

 

Nog meer handige hobby’s waardoor je je een stuk relaxter voelt: 

  • Kaartspellen doen en dan dus niet op je telefoon. Ze helpen je te leren focussen.
  • Kruiswoordpuzzels doen en dan gewoon die ouderwetse uit een schriftje. Uit onderzoek blijkt dat je dementie tegen kunt gaan als je er vier per week doet dus hop, go for it.
  • Sudoku’s helpen ook tegen mentale achteruitgang. Blijf je een beetje een pientere bejaarde, zeg maar.
  • Dammen bevordert de cognitieve prestaties. Ofwel: je wordt er slimmer van.
  • Een potje bridge zou zelfs helpen om je immuunsysteem een boost te geven.
  • Van veel schaken word je creatiever.
  • Een instrument bespelen (nee, dit is geen doordenker, ik bedoel een dwarsfluit of een gitaar) zorgt voor een beter geheugen.

 

 

En mocht je dit allemaal ontzettend oninteressant vinden: slapen is óók goed voor je brein. Dat moet wel lukken, toch?

 

Door: Redactie Amayzine.com