Waarom je vaker een glühwein zou moeten bestellen

 

Als het einde van het jaar nadert word ik altijd wat liever. Een beetje soft. 

 

Want ach ja, weer een jaar voorbij – en kijk wat er allemaal is gebeurd in die afgelopen 365 dagen. Nu de laatste maand van het jaar dan ook echt begint, is het heerlijk terugblikken. Twee kinderen op de wereld gezet: dat valt niet tegen dus, dit jaar. En dan allemaal maar oppassen dat je niet in tranen uitbarst als je eens echt al die maanden in je hoofd opnieuw afspeelt. Hoogte- en dieptepunten: iedereen heeft ze.

 

Wat vooral past bij deze tijd van het jaar is dan een goed glas glühwein. Een beetje een onderschat drankje, als je het mij vraagt. Want je zit met één slok al helemaal lekker in dat eindejaars-kerst-liefde-gevoel. En je drinkt het nooit alleen. Het liefst op een kneuterige kerstmarkt, maar vooruit: zelf een pannetje op het vuur is óók een optie.

 

Maar er is meer dan alleen die lekkere geur en die warme slok in je buik. Er zit namelijk rode wijn in en rode wijn bevat resveratrol. Dat stofje is weer goed voor je geheugen. Bijkomend voordeel: er zit wat minder alcohol in een glaasje glühwein dan in gewone vino: 8 procent gemiddeld. En dat proost wel zo lekker, kun je de hele avond op door of er in de middag lekker rozig op worden. Bovendien is het goedkoop: je hebt namelijk geen dure rode wijn nodig om een lekkere glühwein voor te schotelen aan je december-lief.

 

Zelf maken? Komt-ie: 

  • Mik twee flessen (goedkope) rode wijn in een pan.
  • Gooi er een halve citroen en een halve sinaasappel in en spice it up met kaneelstokjes, kruidnagel, kardemom en steranijs. Een eetlepel suiker naar keuze.
  • Heel zachtjes warm laten worden (40-50 minuten pruttelen), want zodra het kookt, verdampt de alcohol (en dat wil je niet). Tadaa, cheers.

 

En niet te veel aan die dieptepunten van 2019 denken, hè? Heb je in 2020 helemaal niets meer mee te maken.

 

 

Door: Redactie Amayzine.com