Waarom je Rocketman op netflix moet kijken

 

Zo droef was het leven van Elton John.

 

 

 

 

Zoals je soms trek hebt in eten maar geen idee hebt waarin, heb ik ook weleens kijklust maar niet een directe serie die om mijn oogjes smeekt. Dat had ik vrijdag toen Rocketman in het aanbod verscheen. Ik klikte en werd weggeblazen.

 

 

Rocketman vertelt het levensverhaal van Elton John, die toen nog Reginald Dwight heette. Een stil, gevoelig jongetje dat opgroeit in een middenklassemilieu met een verharde vader die hem negeert en een moeder die meer bezig is met feestjes en het vinden van een vriendje. Zijn grootmoeder, die bij hen in huis woont, is de enige die hem écht ziet en hem aanmoedigt om piano te spelen.

 

 

Wonderkind

Aandoenlijk is de scène waarin zijn grootmoeder hem naar het conservatorium brengt waar hij auditie mag doen voor de zaterdagschool. De docente speelt een stuk van Mozart en stopt halverwege. Als ze de kleine Reginald vraagt om iets te spelen, speelt hij hetzelfde stuk. ‘Waarom stop je?’ vraagt ze als hij pauzeert. Hij is stil. ‘Omdat u hier ook stopte…’ Hij had het muziekstuk nog nooit gehoord en speelde het blind na.

 

 

Verslaafd aan alles

We zien Elton vanuit de afkickkliniek waar hij vertelt over zijn leven en hoe het allemaal zo gekomen is. Verslaafd aan drugs, drank, winkelen, seks en eten. Dat is hij allemaal, zegt hij. Waar het door gekomen is? De constante afwijzing van zijn vader, een verkeerde liefde, de druk van de roem en de gierende eenzaamheid.

 

 

Die ene vriend

Die hem wel trouw bleef, die verder ging waar hij ophield en andersom. Bernie Taupin die de tekst schreef waar Elton liedjes bij componeerde. Een gouden duo dat in al die jaren geen een keer ruzie maakte. Beide jongens woonden allebei nog thuis en stuurden elkaar per post teksten en muziekcomposities.

 

 

Het einde.

 

 

Spoiler alert

Aan het einde zien we dat Elton een man heeft gevonden met wie hij al jaren en jaren gelukkig is en twee kinderen heeft. Hij is al 28 jaar sober en van zijn verslavingen af. Op eentje na althans… De shopverslaving, die is gezellig gebleven.

 

 

Rocketman is te zien op Netflix.

 

Credits: Beeld Netflix

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach