Waarom je restjes eten niet in aluminiumfolie moet verpakken

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Waarom je restjes eten niet in aluminiumfolie moet verpakken.

 

 

Kliekje? In een schaaltje, aluminiumfolie erover, en hup in de koelkast. Of niet? Volgens experts is juist dat aluminiumfolie niet zo’n goed idee.

 

De grote vijand van het restje gegrilde kip, shoarma of welk kliekje dan ook, is zuurstof. Dat hebben bacteriën nodig om lekker te groeien en bloeien. Pak je een restje eten in met aluminiumfolie, dan kan daar altijd nog genoeg zuurstof bij. En dat zorgt ervoor dat het eten net zo snel bederft als onafgedekt in je koelkast.

 

Geen zuurstof
Dat moet je dus anders aanpakken. Vershoudfolie (de naam zegt het al) zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij het eten kan komen, dus daar kun je je bakje beter mee afdekken. Zorg er ook voor dat je een vershoudbakje gebruikt dat niet te groot is – veel ruimte over betekent lekker veel zuurstof voor al die ziekmakers – en zet het eten snel koel. Heb je een deksel die past op het bakje, dan is dat altijd beter dan vershoudfolie. Als het warme eten twee uur of langer op kamertemperatuur wordt bewaard, hoor je de bacteriën al bijna groeien, en dat geldt al helemaal voor eten waar zuivel of vlees in is verwerkt.

 

 

Bloemen en bijen
Extra reden om geen aluminiumfolie te gebruiken: het is echt heel slecht voor het milieu. Om aluminiumfolie te maken is veel meer energie nodig dan voor bijvoorbeeld vershoudfolie. Nog milieuvriendelijker: die alternatieve doekjes met bijenwas, maar die zijn nog best onbekend.

 

In de vriezer
Heb je echt veel te veel eten gekookt, en dus een enorme hoeveelheid kliekjes? Pak die dan in diepvrieszakjes of -bakjes en stop ze in je vriezer. Daar blijven ze zeker een paar maanden goed, en als je ze netjes ontdooid, blijft de kwaliteit hetzelfde. Maar denk eraan: ook in de vriezer heeft eten niet het eeuwige leven.

 

Bron: RD.com

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav