Waarom je ineens blij bent met de file

 

Ja, dat lees je goed. Het begon allemaal met een interview dat ik las in Vogue Living.

 

Het was een interview met een New Yorker die in Haarlem was neergestreken. Er werd hem gevraagd hoe hij Haarlem vond en of dat niet te kleinsteeds was voor een New Yorker. ‘Integendeel,’ was zijn antwoord. Haarlem was van Amsterdam wat Long Island was voor New York. Lekker dicht bij het strand en die drie kwartier in de auto was een favoriet moment want in die tijd luisterde hij naar een boek.

 

Dat wil ik ook, bedacht ik. Wat nou mijn tijd morsen met het luisteren naar Die Verrückte Halbe Stunde terwijl ik ook naar Becoming van Michelle Obama kon luisteren. Zo hadden die anderhalf uur dat ik in de auto zat tenminste nog zin. En dus meldde ik me online aan bij Storytel, want als ik bij een club wil horen, dan graag wel meteen bij de beste. Storytel heeft niet alleen duizenden boeken en Storytel Originals (dat zijn verhalen die echt speciaal geschreven zijn om beluisterd te worden met niet te ingewikkelde zinsconstructies), ze hebben ook de meest geweldige stemmen die de boeken inspreken. Hoe heerlijk om naar Stephen Fry te luisteren die Harry Potter inspreekt. En Becoming kwam natuurlijk zoveel meer bij me binnen doordat ik naar de stem van Michelle Obama zelf kon luisteren.

 

Nederlandse stemmen zijn bijvoorbeeld Herman Koch, Isa Hoes, Rik van de Westelaken, Paulien Cornelisse, Dieuwertje Blok en nog heel veel meer.

 

Terwijl ik de app downloadde verloor mijn moeder haar zicht (er bestond geen logisch verband tussen deze twee hoor, geen zorg), dus deelde ik met haar mijn wachtwoord. Zo kon ik reuzegezellig zien welke boeken zij op haar boekenplankje had gezet en had beluisterd. Storytel heeft haar echt door een donkere zomer geholpen. Inmiddels is haar zicht weer terug (lang verhaal, komt later wel eens), maar Storytel is gebleven.

 

En ik? Ik zwengel Storytel aan zodra ik in de auto stap, betrap me erop dat ik blij ben met rode stoplichten, slome slakken voor me en een extreme file. Mijn Engels gaat met sprongen vooruit (want ik luister vooral naar Engelse boeken, dan voel ik me nuttig) en ik kom echt helemaal zen thuis. Mijn werk heb ik echt achter me gelaten.

 

 

Hier spreekt een fan, kortom. Hoorde ik trouwens ook nog eens dat vooral heel veel jonge mensen Storytel beluisteren, dus ik ben potdorie nog eens hartstikke hip ook. En mijn moeder al helemaal. Wil je ook Storytel proberen? Klik hier maar even, echt, je zult me dankbaar zijn.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach