Waarom je die witte fliebertjes niet van je mandarijnen moet pulken

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Waarom je die witte fliebertjes niet van je mandarijnen moet pulken.

 

 

Een mandarijntje is supersnel fruit. Uit z’n jasje en hap hap hap, alle vitamines zijn weer binnen. Maar sommige mensen zijn bijna een kwartier bezig om al die witte draadjes en friebeltjes van de stukjes mandarijn te peuteren. Is dat nodig? Verstandig?

 

Die witte stukjes van een mandarijn smaken bitter, is de verklaring van de pietepeuters. Daarom zitten zij rustig minutenlang te pulken en te pellen met zo’n mandarijntje. Een kwestie van geduld, zeker, maar dan eet je ook de lekkerste mandarijntjes, beweren zij.

 

Gezonde velletjes
Maar dat is niet waar, blijkt. Want die witte velletjes zitten vol vezels en pectine. Gezond! Lekker opeten dus, niks aan de hand. De vezels en pectine zijn goed voor je spijsvertering, dus als je je mandarijn met huid en haar – nouja – opeet, dan is hij dus nog gezonder. Bonus: je bent sneller klaar met je mandarijn, en dan neem je er lekker nog eentje. Dubbel zo gezond!

 

Geen teleurstelling
Tref je toch een mandarijn met bittere velletjes, dan betekent het dat je mandarijn te oud is. Tip van Flip: verwerk die oude mandarijnen in een lekkere cake en koop een vers netje, want verse mandarijntjes zijn het lekkerste. Een expert tipte ons hoe je de lekkerste mandarijnen selecteert, dus van tegenvallers heb je geen last meer.

 

Blikje open
De velletjespeuteraars kunnen misschien beter kiezen voor mandarijnen uit blik, want die zijn zo glad en zacht als babybilletjes. In 2009 liet de Keuringsdienst van Waarde al zien hoe dat kan: ze gaan in een gigantisch bad, waar een chemisch middeltje de velletjes en witte draadjes eraf brandt. Natronloog heet dat spul, en je kunt het ook gebruiken om een hardnekkig verstopte gootsteen te ontstoppen.

 

 

Bron: Margriet

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav