Waarom je de rest van je leven met familie op vakantie moet blijven gaan

 

Volgens mij zit dat zo: je bent met je partner en eventueel kinderen, maar kunt ook lekker kletsen, stappen en keten met je zussen, zwagers, ouders of neven of nichten. 

 

Ach, de wereld is zo’n mooie plek waar nog veel te ontdekken is. Wist je dat Australië bijvoorbeeld breder is dan de maan? En dat er in Californië meer mensen wonen dan in héél Canada?

 

Nee. Wij ook niet. Maar we weten wél waar we graag ons salaris aan uitgeven: aan die verre reizen dus. De wereld zien. Zo af en toe wakker worden met een compleet nieuw behangetje doet wonderen voor je mind. Je wordt er vrolijker van dan, eerlijk: dat nieuwe zoveelste zomerjurkje. En als je nog een vakantie gaat boeken voor dit jaar: vergeet je hele familie dan niet mee te nemen. Want ook dat is slim om te doen.

 

Volgens mij zit dat zo: je bent met je partner en eventueel kinderen, maar kunt ook lekker kletsen, stappen en keten met je zussen, zwagers, ouders of neven of nichten. Dat zorgt voor meer dynamiek in je groep, voor wat actie in je vakantie. Je eigen partner zie je uiteraard altijd al veel, en dus is het juist bijzonder om die lange dagen door te brengen met een grotere groep. Daarnaast geven je ouders je wat meer ruimte als je kleine kinderen of baby’s hebt: zij willen makkelijk wel een dagje oppassen als jij losgaat met die o zo lekkere lichtroze rosé in die lokale strandclub. Ook als je geen kinderen hebt kan het helpen: wil je uitgeputte maneen dagje een boek lezen en bijslapen, dan kun jij de hort op met je moeder en shoppen. Of sporten met je schoonzus. Of naar dat leuke dorpje met je vader. Win-win, zeg ik je. Iedereen blij. Iedereen kan meer zijn of haar eigen gang gaan.

 

Hoe leuk ik het ook vind om met de hele bups naar Spanje te vertrekken, I am a little bit on my own. Vier op de tien Nederlanders blijven liever thuis dan dat ze met hun (schoon)familie op vakantie gaan, blijkt uit onderzoek. En dan willen mensen ook nog eens liever niet in hetzelfde huisje slapen als hun schoonfamilie. Tja. Iedereen mag het zelf weten natuurlijk, maar ik boek nu alvast weer de volgende family holiday. Italië, volgend jaar?

 

Mocht je nog twijfelen, hier 7 redenen waarom je dus de rest van je leven met familie op vakantie zou moeten gaan:

 

1. Ouders helpen je zoals alleen zij dat kunnen. Of je schoonouders. Met oppassen, schoonmaken, inpakken, boodschappen doen, opruimen, auto’s huren, tenten opzetten, strandbedjes huren. Dat idee.

 

2. Je kunt met iedereen uit de groep wel iets doen wat jij leuk vindt. Als je zin hebt in winkelen of zin hebt in een dag op een strandbed liggen, dan is er altijd wel iemand die meegaat. Met alleen je lover is dat lastiger.

 

 

3. Je deelt waardevolle momenten met elkaar. Kun je het aan het kerstdiner weer over hebben, over dat record met die tennisbatjes in het zwembad.

 

4. Dat sociale geouwehoer de hele dag door maakt je vrolijk. Je voelt je geen seconde alleen. Knap je van op.

 

5. Familie is anders dan vrienden. Want bij familie kun je nog makkelijker jezelf zijn en zeggen: nu even niet. Nu ga ik even een dutje doen, tabee. Nu ga ik even een boek lezen. Kortom: als je wilt, tijd voor jezelf. Maar het hoeft niet.

 

6. Misschien wat dramatisch, maar ik denk weleens: hoe lang kan het nog? Met mijn ouders zo ver weg naar de zon, naar de bergen, de natuur, de wereld in? Op een dag gaat het niet meer, dat is onvermijdelijk. Doe het nu.

 

7. Vakantie zorgt voor échte qualitytime. Niet even een vlug etentje, een snelle lunch, een halve oppasdag met een kop koffie in tien minuten. Echt tijd met elkaar, zonder gestoord te worden door afspraken, werk, het leven. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.