Waarom ik nooit meer filet americain koop in de supermarkt

filet americain

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: waarom ik nooit meer filet americain koop in de supermarkt.
 

 

 

 

Lekker op een versgebakken pistoletje met een glas jus d’orange ernaast. Toch laat ik het bakje met het feloranje goedje toch liever liggen in de supermarkt.

 

Rauw vlees en vis is nog altijd iets wat niet altijd 100 procent veilig is om te eten. Sashimi kun je toch eerst beter even checken voordat je het tussen je stokjes drukt en ook met rauw vlees, zoals kip, moet je voorzichtig omgaan. Daarom is filet amercian invriezen voordat je het gaat eten een heel goed idee.

 

Parasieten en wormen

Filet amercian is rauw vlees. En rauw vlees bederft sneller. Dat betekent dat je meer risico’s loopt om er ziek van te worden. Ook parasieten kunnen voorkomen in het bakje. En van die parasieten kun je toxoplasmose van krijgen. Niet iedereen wordt trouwens even ziek van deze parasiet, dat ligt aan je leeftijd en hoe goed je weerstand is. Maar naast deze parasiet kun je ook lintwormen krijgen van filet americain. Eitjes groeien dan uit tot een worm in de darmen, die tot twee meter lang kan worden. Get-ver-demme – en helaas gebeurt dit vaker dan je denkt.

 

E-nummers en conserveringsmiddelen

Oké, niet iedereen wordt ziek van het eten van filet americain, dat weet ik. Maar naast de kans op ziektes is zo’n bakje gemalen rundvlees in die feloranje kleur uit de supermarkt ook niet echt gezond. Zo raadt het voedingscentrum het af om te eten omdat het vaak te veel zout, suiker en/of verzadigen vetten bevat. Ook als je het etiket leest zie je dat het vol zit met E-nummers, conserveringsmiddelen en onnatuurlijke aroma’s.

 

Tip: maak zelf filet americain!

Dus mijn advies: maak het zelf. Of je nou gaat voor Nederlandse filet americain of Belgische filet americain; ik garandeer je dat dit honderdduizend keer lekkerder is dan die uit de supermarkt. Daarnaast weet je als je het zelf maakt tenminste wat erin gaat. Vries de zelfgemaakt filet americain voordat je het gaat eten 2 dagen in en de kans dat je er ziek van wordt is minimaal.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav