Waarom ik me wild erger aan de FoodFirst app van de Albert Heijn

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Waarom ik me wild erger aan de FoodFirst app van de Albert Heijn.

 

 

De goede voornemens van Albert Heijn beginnen dit jaar: iedereen aan de selderijstengels en weg met die rolletjes bij onze klanten. De supermarktgigant lanceerde de FoodFirst Leefstijlcoach, een app waarmee je gezond kunt koken, mediteren en veel bewegen. En ik denk: bemoei je lekker met je eigen zaken, Albert Heijn.

 

De helft van alle Nederlanders is te dik, en dat is niet goed. Zelfs het ministerie van Volksgezondheid maakt zich daar druk over. Ze hebben bijvoorbeeld het plan om de btw op groente en fruit af te schaffen, als de Belastingdienst niet tegenstribbelt, en ook op andere manieren gezond eten en leven te promoten. Niet voor niks wordt het Voedingscentrum – ja, die van de schijf van vijf enzo – volledig betaald door de overheid.

 

Onderkinnen
Albert Heijn neemt ook hun verantwoordelijkheid voor de Nederlandse bierbuiken en onderkinnen. Niet gek, als supermarkt hebben zij ons natuurlijk aan de trekdrop, ribbelchips en speciaalbiertjes geholpen waardoor de rolletjes zo zijn gaan bollen. Foei, dat moet anders. Maar hoe? Appie gaat voor een app, FoodFirst. Daar krijg je opgewekte tips over recepten met weinig koolhydraten, motiverende mailtjes en je kunt meedoen met challenges om meer te bewegen en minder te piekeren.

 

Minder frituren, meer bewegen
Ben ik nou de enige die dit behoorlijk irritant vindt? Dat Albert Heijn zich gaat bemoeien met wat ik eet, wanneer ik sport en hoeveel ik slaap? En er dan ook nog allemaal tips tegenaan gooit over mijn suikergebruik, dat ik teveel frituur en te weinig beweeg? Een aansporing van de supermarkt om tienduizend stappen te zetten, of vooral salade te eten, zitten we daar op te wachten?

 

Schoonmaak-yoga
Ik denk: Albert Heijn, bemoei je lekker met je eigen zaken. Net zoals de apotheek geen tip geeft als de jonge kaas in de aanbieding is, net zoals we op yoga geen schoonmaakrooster opstellen, net zoals de dierenarts me geen advies geeft over mijn inboedelverzekering, net zoals de automonteur geen informatie over moestuinieren geeft. Het past niet bij elkaar. Of gaat de slijterij volgend jaar ook Dry January promoten, en wordt McDonald’s binnenkort een fitnesscentrum?

 

Smurfen gefopt
En ten tweede: dankzij de Bonuskaart worden allemaal gegevens verzameld over ons bestedingsgedrag. Gaan we daar ook nog data over eten en sporten aan toevoegen? Alleen om korting te krijgen op producten – deze week zijn bijvoorbeeld de mini-donuts en de diepvriespizza’s flink afgeprijsd – waar je uiteindelijk toch een dikke kont van krijgt? De betrokkenheid van AH bij mijn gemiddelde calorieën-inname is even oprecht als Gargamel die de smurfen een sluiproute wijst: rechtstreeks zijn kookpot in.

 

‘Zou je dat wel doen?’
Wat wordt de volgende stap? Bij het scannen van je Bonuskaart meteen op je scherm: denk eraan Sabina, vitamine C is belangrijk in deze tijd van het jaar. Wil je een doos kaassoufflés scannen, dan laat de zelfscanner een smiley zien, met de tekst ‘Zou je dat nou wel doen?’. Scan je een pot mayonaise, weigert dat apparaat sowieso dienst. Een medewerker komt naar je toe om je vriendelijk naar de salades te begeleiden. En als je niet oplet, haalt ze die reep Tony Chocolonely uit je mandje. Allemaal voor je eigen bestwil, dat spreekt voor zich.

 

Opdringerig
Als Albert Heijn écht iets wil doen tegen de obesitas in Nederland, dan zou het een prima plan zijn om de Kindersurprise-eieren en de Bounty’s bij de kassa weg te halen, of groente en fruit goedkoop aan te bieden, of extra aandacht te besteden aan een uitgebreider vegetarisch assortiment. Gezonde schoollunches sponsoren, zou ook nog kunnen, of noodlijdende sportverenigingen een handje helpen.

 

Maar om nou via een opdringerige app met me te gaan mediteren, wandelen of sporten, nee, dat gaat me echt veel te ver. En wil je van je love handles af, volg dan het EGDH-dieet. Dat is Eet Gewoon De Helft. Maar ja, dan verdient Albert Heijn ook nog maar de helft, dus die tip zul je in de app vast niet tegenkomen.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav