Waarom ik Matthijs Gaat Door zo leuk vind 

 

Door corona ging zijn De Wereld Draait Door als een nachtkaarsje uit, maar met Matthijs Gaat Door staat hij weer volop in de schijnwerpers…

 

 

 

Wat vind ik het toch een leuke man, die Matthijs van Nieuwkerk. Ik heb ‘m ooit ontmoet omdat mijn dochter in DWDD aan tafel zat en ik kan je verzekeren, in het echt is ie net zo aardig als op tv. Daarom vond ik het ook zo jammer dat zijn programma stopte, maar opeens stond daar het nieuwe programma in de steigers. Letterlijk en figuurlijk want het was even zoeken naar de vorm. Maar Matthijs Gaat Door is wat mij betreft de perfecte opvolger van DWDD geworden.

 

Niet alleen omdat ik Matthijs als interviewer gewoon heel prettig vind, maar ook vanwege de keuze voor de muziek, de onderwerpen en zijn gasten. Want juist die maken het programma zo interessant om naar te kijken. Matthijs zet met The Real Book de jazzmuziek weer op de kaart. Bijna nergens is dat op tv te horen, maar hij pakt het groots aan met toeters en bellen, met oudere en piepjonge muzikanten of in verrassende combinaties zoals met de caranavalskraker Per Spoor die Guus Meeuwis samen zong met rapper Poke. Het plezier spat ervanaf als je ze met de Sven Hammond Big Band ziet spelen.

 

 

Maar een van de leukste items vind ik Forever Young waarin Matthijs met een oudere bekende gast die nog altijd jong van geest is herinneringen ophaalt. Dat leverde de mooiste gesprekken op zoals met oud-burgemeester Job Cohen, actrice Loes Luca en schrijfster Yvonne Keuls die met haar 90 jaar nog midden in het leven staat. En wat dacht je van Paul Haenen, die eigenlijk diep van binnen een Frank Sinatra zou willen zijn, of Herman Finkers, die een prachtig protestlied schreef tegen de plannen van de NAM om in de Twentse bodem afvalwater van olieboringen te lozen.

 

 

Man, man, man, wat zit ik dan te genieten. Jammer dat vanavond alweer de laatste aflevering is. Dit keer met Robbert Dijkgraaf, Paul de Leeuw en Jan Mulder, dus dat wordt weer smullen. Wat mij betreft gaat Matthijs hier nog jaren mee door.

 

Matthijs Gaat Door, zaterdag 12 maart om 21.38 op NPO1

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit