Waarom ik blij ben dat ik anno nu geen baby krijg

 

Het babynieuws vliegt me om de oren. De babyboom is door de lockdown in volle gang en het lijkt wel of de hele wereld zwanger is of net bevallen.

 

 

 

Hartstikke leuk want ik ben dol op baby’s. Maar wat ben ik blij dat ik niet anno 2021 zwanger ben. Want dan MOET je zoveel. En dan bedoel ik dat het allemaal zo geweldig moet zijn. Want ik zie zoveel foto’s op Instagram van spectaculaire genderrevealparty’s op fantastische locaties met de zwangere in een waanzinnige, loeistrakke outfit waarin je heel goed kunt zien dat ze nauwelijks een grammetje is aangekomen. (Waar zit die baby dan, vraag ik me altijd af.)

 

Plaatjes van pas bevallen vrouwen met beeldig haar en gelakte nagels die eruitzien alsof ze net van de kapper komen en niet 23 uur over een bevalling hebben gedaan. Volledig gestyled en in matchende kleuren met het rompertje en de sokjes van het pasgeboren kleintje. En als klap op de vuurpijl een dag na de bevalling alweer net zo dun als voor de zwangerschap.

 

Zo zag ik vanmorgen de plaatjes van het schattige baby’tje van Ronnie Flex en zijn vriendin Demi de Boer (inderdaad, de dochter van oud-voetballer Ronald de Boer). Helemaal leuk hoor, daar niet van, maar waarom ook laten zien dat je babybuik een dag na de bevalling alweer helemaal verdwenen is? Ben je oprecht verbaasd dat het zo is? Of is het de dwang van perfectie die sociale media je opleggen?

 

 

Thank God dat er in 2000 nog geen sociale media waren, waarschijnlijk had ik me doodongelukkig gevoeld van al die plastic-fantastic-plaatjes. Want dat was niet bepaald mijn werkelijkheid. Je ziet me stralend maar doodop en net gedoucht in een frisse pyjama van de HEMA, maar die matchte echt niet met de sokjes van mijn pasgeboren kindje. Drie dagen na de bevalling sloegen de kraamvrouwenkoorts en de babyblues genadeloos toe. Dus niks geen vrolijke boel om de rest van de wereld te laten zien; je moest me vooral met rust laten. En zelfs vijf weken na mijn bevalling had ik nog een buik alsof ik drie maanden zwanger was, die 31 kilo die ik was aangekomen was ik pas na tien maanden kwijt.

 

Het zal wel een generatiedingetje zijn dat het me verbaast dat alles op sociale media geweldig moet zijn. Ik hoop alleen maar dat andere jonge moeders zich er niet door van de wijs laten brengen. Geniet van je kraamtijd en je kindje, lekker belangrijk als je haar niet goed zit.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit