Ik geloof dat het Gert-Jan Segers was van de CU die in het debat donderdag de beste vraag aan Rutte stelde:

 

 

‘U zegt dus dat u zich niet kunt herinneren dat de naam van Pieter Omtzigt in uw gesprek met de verkenners is gevallen? Maar nu u de aantekeningen en notulen van het gesprek heeft gezien, komt nu nog steeds niets naar boven?’

 

Wat zei Rutte? ‘Nee, nog steeds niet.’ En dat is meer dan ongeloofwaardig, zo zit ons geheugen niet in elkaar.

 

Wij hebben dat allemaal regelmatig, dat je vrouw, man, dochter, zoon vraagt: ‘En heb je Truus van de week nog gesproken over dat haar kat telkens onze tuin onderschijt?’

 

‘Nee, ik heb haar deze week niet meer gesproken.’

 

‘Nou, Truus beweert dat jij er wel degelijk weer over bent begonnen, in de supermarkt, bij de broodafdeling.’

 

En ja, dan komt alles weer boven en kan je je in detail herinneren wie wat gezegd heeft, wat voor kleren Truus droeg en wat zij terugzei.

 

Ons geheugen is helemaal geen wetenschappelijk onontgonnen terrein. Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar psychologie in Groningen, heeft verschillende boeken over de werking van ons geheugen geschreven. Die zijn, ook voor leken, zeer leesbaar. Zijn bekendste boek: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is zelfs een bestseller geworden.

 

Toen professor Draaisma door de NRC gevraagd werd wat hij van het geheugenverlies van Mark Rutte vond, zei hij: ‘Ik ben in heel wat Alzheimercafés geweest, maar zo zout heb ik het nog nooit gegeten.’

 

Belangrijk is dat de naam van Omtzigt meerdere keren is gevallen in het gesprek met de verkenners en dat het over een onderwerp gaat (Je moet wat met Pieter Omtzigt) dat al eerder is besproken. Douwe Draaisma wordt vaak door een rechtbank gevraagd zijn mening over herinneringen van slachtoffers, daders en getuigen te geven. Hij zei letterlijk: ‘In een rechtszaak zou het scenario Rutte weinig kans maken.’

 

Dat maakt dat de meest waarschijnlijke gang van zaken is geweest dat Rutte, Ollongren en Jorritsma met elkaar deze verdediging hebben afgesproken. Jorritsma, die tijdens het debat al lang over de uiterste verkoopdatum heen bleek te zijn, is al heel lang een vertrouweling van Rutte, en dat geldt ook voor Ollongren, die jarenlang de hoogste ambtenaar was van Rutte. Al met al geen fraai beeld.

 

Hoe nu verder?

 

De VVD zal Rutte niet laten vallen, omdat daar in de verste verte geen opvolger te vinden is. Voor een kabinet is de VVD noodzakelijk, maar dat geldt ook voor D66 en het CDA. Daar moet zelfs dan nog een partij bij komen voor de meerderheid. CU heeft al nee gezegd tegen Rutte, de linkse partijen hebben de motie van wantrouwen gesteund en kunnen niet zomaar aansluiten in een kabinet onder Rutte.

 

Kortom, als de VVD aan Rutte vasthoudt en de andere partijen aan hun uitspraak dat zij wel met de VVD maar niet met Rutte verder willen, zijn er maar twee mogelijkheden: óf er komen weer verkiezingen óf Rutte verdwijnt uit de Nederlandse politiek.

 

Ik blijf het voor jullie volgen.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.