Waarom het oké is als je soms ‘mensenmoe’ bent

Het lekkerste van vakantie is misschien wel dat hele ‘niets moeten’. En met niets bedoelen we in dit geval ook sociaal gezien niets.

 

Een break van al je vrienden en vriendinnen nemen, zo af en toe, is zo gek nog niet, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Natuurlijk ben je dol op iedereen in je leven, anders zouden die mensen niet in je leven zijn, maar je kunt soms gewoon ‘mensenmoe’ zijn en dat is oké. Dat is niet gek. Iedereen kent het wel: stress die wordt veroorzaakt door al je liefdes om je heen. Door alle lieve ouders, broers, zussen, tantes, opa’s, schoonfamilie, beste vriendinnen, collega’s, kennissen, vrienden van je vriend, oude vriendinnen en nieuwe vriendinnen die wat van je willen. Al is het enkel tijd en aandacht en liefde. Dat wil je ook aan iedereen geven, maar het gaat gewoon niet. Té sociaal zijn kan je mentale gezondheid juist tegen gaan werken. For real.

 

Het hebben van te veel vrienden wordt in de psychologie dan ook vergeleken met ‘having a parttime job’. Het heet officieel ‘role strain’ als je mensenmoe bent, oftewel ‘rollenspanning hebt’. Je hebt te veel vrienden en te veel sociale contacten die je wilt onderhouden, waardoor je het gevoel hebt dat je altijd érgens in één rol wel faalt. Je kunt niet met iedereen tegelijk een koffie drinken en iedereen een luisterend oor bieden in tijden van nood en met iedereen op vrijdag een wijn drinken in de kroeg en elke vrijdag ook langs je oude liefste oma. Je kunt niet iedereen élke week zien. Je kunt niet naar élke familieborrel en schoonfamilieverjaardag. Het ultieme probleem: tijd. Volgens Dr. Brian Gillespie, professor in de sociologie, kan die rollenspanning er dus voor zorgen dat je serieus gefrustreerd raakt omdat je het gevoel hebt ‘dat je constant sociale verplichtingen hebt die je energie kosten’. Vriendschap is opeens een ‘moetje’. Je voelt dat je niet de beste vriendin en die beste dochter en die beste zus en die beste partner voor iedereen tegelijk kan zijn en daarom baal je en word je sneller depressiever en vatbaarder voor angststoornissen.

 

 

De oplossing? Volgens experts is het beter om een paar allerbeste vrienden te hebben en daar je tijd in te steken dan dat je grote groepen goede vrienden probeert te onderhouden. Dat lukt simpelweg niet naast een partner, baan en eventueel kinderen. En dat is dus ook niet gek. Of erg. Of een ramp.

 

Het is absoluut iets van deze tijd: een soort sociale burn-out hebben. Altijd maar ‘aan’ staan voor vrienden die een break-up doormaken, vrienden die verhuizen, vrienden die met je willen sporten, vrienden die stress op het werk hebben, vrienden die geen werk kunnen vinden… Je telefoon bliept de héle dag door. Dan moet je die weer sussen, dan die weer helpen, dan daar weer komen schilderen. Psychologen raden dan ook lange vakanties aan. Kun je er daarna weer met vol enthousiasme tegenaan: je luisterend oor is weer opgeladen en is weer ready for some drama. Maar kies goed uit naar wie je luistert. De wijze les van de hoge slimme piefen: liever twee goede allerliefsten om je heen, dan twee handen vol medium-matige vrienden. ‘Maakt je leven een stuk relaxter.’

 

 

Bron: Elle

 

Door: Redactie Amayzine