Waarom Frasier voor mij de beste comedyserie blijft

 

Qua series hebben we sinds een aantal jaren niks meer te klagen. Als het aankomt op kwantiteit dan, tenminste.

 

Met de komst van Netflix is het namelijk vrijwel onmogelijk geworden om echt àlle series te kijken, maar er eentje kiezen wordt er ook niet makkelijker om. En ik ben een gewoontedier, dat toch vaak terugvalt op de all-time favourite. Die nooit gaat vervelen. Die, ook al hoor je de grapjes voor de zesde keer, altijd grappig blijft.

 

En voor mij is die serie Frasier. De dvd’s zijn inmiddels zo goed als versleten (Netflix, wanneer zet je ein-de-lijk eens deze serie online?), wat niet zo gek is nadat ik de serie zo’n vier keer volledig heb gezien. En o, wat blijft het toch leuk. De knorrige Martin Crane (zo goed gespeeld door John Mahoney die helaas twee jaar geleden overleden is), de gekke Daphne en natuurlijk de broers Frasier en Niles.

 

Geen enkele serie heeft z’n timing zó goed onder de knie als Frasier. De grapjes over hun pretentieuze bestaan (‘You’d eat a worm if I gave it a French name’ — aldus Daphne), de zoektocht naar liefde van Frasier en de obsessief verliefde Niles. De radioshow van Frasier waarin hij steevast begint met ‘I’m listening’, maar dat eigenlijk nauwelijks daadwerkelijk doet. De afwisseling van makkelijke grapjes (de afleveringen waar alles berust op makkelijk te ontwijken misverstanden blijven leuk) en slimme, doordachte opmerkingen — een gouden formule.

 

Natuurlijk moet ik wel even benoemen dat het een spin-off is (en één van de meest geslaagde spin-offs) van Cheers, en de afleveringen met onder andere Sam, Lilith en Diane zijn een leuke terugblik daarop. En het àllerbeste nieuws? Kelsey Grammer (Frasier) is bezig met een reboot. Hey baby, I hear the blues are calling tossed salad and scrambled eggs…

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer