Waarom Elon Musk zijn vader nooit meer wil spreken

elon musk

 

Geld maakt toch niet altijd gelukkig, zo zie je maar weer.

 

 

 

Je zou misschien verwachten dat miljardair Elon Musk alles en iedereen kan betalen om zijn problemen op te lossen, maar niets is minder waar: met zijn vader, Errol, heeft hij al jaren geen contact meer. En daar wilde ik toch even in duiken, want ik vind eigenlijk alles rondom de Tesla-oprichter onwijs fascinerend.

 

Elon Musk groeide op met zijn ouders in Pretoria, Zuid-Afrika. Naar eigen zeggen waren zijn ouders niet veel thuis en was hij voornamelijk met hun schoonmaakster, of alleen. In 2017 zei hij in een interview met Rolling Stone: ‘Ik was druk bezig met het maken van explosieven, het lezen van boeken en het bouwen van raketten; dingen doen die me allemaal zouden kunnen doden. Ik ben echt verbaasd dat ik al mijn vingers nog heb.’

 

De ouders van Elon Musk gingen in 1979 uit elkaar, waarna vader Errol een relatie kreeg met Heide Bezuidenhout, de twee stapten uiteindelijk in 1992 in het huwelijksbootje. Deze Heide had een dochter, Jana, uit een vorige relatie. Zij was vier jaar toen Errol officieel haar stiefvader werd door dit nieuwe huwelijk.

 

And that’s where things get reaaaally weird. Niet alleen is Jana dus de stiefzus van Elon, Kimbal en Tosca Musk, ze heeft ook nog meer halfbroers en -zussen uit het huwelijk van haar moeder en Errol. Ik ben nu even compleet in de war hoe die hele familieboom eruit zou zien, want Jana heeft — zo werd recentelijk bekend gemaakt — óók twee kinderen met de vader van Elon Musk.

 

Pardon? Jep, serieus waar. Errol Musk heeft in 2017 voor het eerst een zoon gekregen, genaamd Elliot Rush, met zijn eigen stiefdochter, die hij dus vanaf haar vierde, heeft opgevoed en die bij hem in huis woonde, en vorige week werd bekend dat er al in 2019 een tweede is gekomen.

 

Errol en Jana zijn momenteel niet meer samen en noemden hun leeftijdsverschil als reden voor de breuk. Opvallend dat niet het nogal incestueuze karakter van hun relatie die reden was, maar goed. Errol zelf ziet er in ieder geval weinig verkeerds in; hij is van mening dat ‘wij mensen alleen maar op aarde zijn om ons voort te planten’.  Zou dat misschien toch iets zijn dat hij Elon heeft meegegeven (die heeft er inmiddels ook acht)?

 

Over zijn relatie met Jana had hij nog wel iets te zeggen: ‘Het is niet praktisch. Zij is 35 (hij is 41 jaar ouder, red.). Uiteindelijk, als ik toch nog met haar samen zou wonen, zou ze toch bij me terug komen.’ Ook weet hij dat Elon deze relatie, en kinderen, enorm afkeurt: ‘Ze vinden het nog steeds niet leuk m, omdat zij hun zus is. Hun halfzus.’ JOH. Elon Musk doet veel gekke dingen, maar hierin geef ik hem volledig gelijk.

 

Komt het ooit nog goed tussen vader en zoon? Dat lijkt er niet echt op. Zelfs voordat Errol zijn stiefdochter twee keer bezwangerde (het blijft een rare zin) zei Elon al over zijn vader dat hij ‘evil’ was en ‘een verschrikkelijk mens’. Zo zou hij ‘zo ongeveer alle slechte dingen waar je aan zou kunnen denken hebben gedaan’.

 

‘Je hebt geen idee hoe slecht hij is. Bijna elke misdaad waar je aan kan denken heeft hij begaan. Elk slecht ding dat je kan bedenken heeft hij gedaan. Hij was zo’n verschrikkelijk slecht mens. Mijn vader heeft echt plannen voor al zijn slechte daden. Hij plant één en al kwaad.’ 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer