Waarom de verkoop van George Clooney’s villa een gigantisch probleem is

george clooney

 

Ons leuke nieuwe zusje Italiamo kent La dolce vita als geen ander. Natuurlijk willen wij haar beste tips voor het fijnste wat Italië ons te bieden heeft graag met je delen. Deze keer: Het vakantiehuis van George Clooney.

 

 

 

Waarom het zo bijzonder is dat George Clooney een vakantiehuis heeft aan het Comomeer heb ik nooit begrepen. Ik bedoel, als ik het geld had, had ik daar absoluut ook een pandje staan. Zeker als ik het geld had voor meerdere huizen – het geval bij meneer Clooney. Het bestaansrecht van het huwelijk tussen Villa Oleandra en Clooney wordt echter al langere tijd in twijfel getrokken door de media, waar zelfs een historische vete aan ten grondslag blijkt te liggen met grote gevolgen voor (de eer van) Italië. Gaat-ie het meer nou verlaten voor een andere vakantieliefde, of niet?

 

De Clooneys en het Comomeer

Allereerst: er zit dus wel wat meer achter de trots van Italië op Clooney. Met twintig jaar de sleutel in handen was de aankoop van Villa Oleandra geen bevlieging en de acteur stopte zijn overvloed aan centjes meermaals in goeds voor z’n Lago di Como. Zo redde hij zijn meer onder meer van de overstromingen in 2021 – althans, herstelde de schade daarvan financieel. Ook ontmoette hij z’n vrouw Amal ín de villa en krikte de waarde van z’n buurtje behoorlijk op (lees verderop maar eens over de waardestijging van zijn huis).

 

De geruchten rondom Villa Oleandra

Vorige week zat ik op een stampvolle veerboot op het Comomeer, met het bijkomende geluk dat de gesprekken van mijn Amerikaanse bootgezellen nóg beter te horen waren. ‘Oh my god, I’ve just met a woman who knows where George Clooney’s villa is. It’s for sale. She’s over there, we need to stay close to her. It’s supposed to be around the corner.’ Nu had ik blijkbaar weer onder een steen gelegen en kende ik dit nieuws niet, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet iets meer rechtop ben gaan zitten om de oevers af te speuren naar een potentieel Clooney-huis.

 

 

 

Een klein rondje Google leerde mij dat het huis niet echt around the corner lag, maar een aardig stuk verderop in Laglio. Het meer is tenslotte zo groot als een halve wereldzee, maar dat terzijde. Voordat we daar aangekomen waren, was ik meneer Clooney alweer vergeten. Tot ik stuitte op een relletje in de media. Het zit zo: op 20 september (ik zat dus precíes die dag op die boot, kun je nagaan) publiceerde roddelblad Oggi het langverwachte bewijs dat de beroemdste expat van Lago di Como z’n villa definitief zou verkopen. Voor een mooi prijsje van €100 miljoen. Leuk detail: het pandje kwam twintig jaar terug in zijn handen voor $10 miljoen.

 

Het nieuws stak de oceaan een stuk sneller over dan die veerboot het Comomeer, en meneer Clooney las in The New York Post over de knoop die hij blijkbaar had doorgehakt. Ene mevrouw Baysal, makelaar van luxegoed in Noord-Italië, had aan Oggi verkondigd dat er serieuze interesse was in het pand die een andere Milanese makelaar op de geheimeverkoopmarkt had staan voor het eerdergenoemde bedrag.

 

Meedenkend als roddelbladen zijn, besloot Oggi de familie Clooney niet lastig te vallen voor commentaar en uit zichzelf nog wat pijlen op mevrouw Clooney te richten als aanrichter van het kwaad. Met haar Levantijnse roots en beheersing van de Franse taal zou Amal Clooney zich meer thuisvoelen in hun andere Europese stekje aan de Côte d’Azur. Het Italiaanse Alpenmeer zou haar te stil zijn, en er was gebrek aan favolosità.

 

De Frans-Italiaanse oorlog

En daar komt de aap uit de mouw: het potentiële vertrek van meneer Clooney zou een klap in het gezicht zijn van Italië, dat al sinds de uitvinding van het vuur zo ongeveer een strijd voert met Frankrijk. Vroeger was het landjepik, nu uit het zich in songfestivalsabotage en investeerderspik. Met het nieuws lijkt Italië langzaam afscheid te nemen van hun meest geliefde importberoemdheid en zijn zich voor te bereiden op zijn verlies aan de flitsende Franse kust. Want al is Villa Oleandra nog echt niet verkocht, kan de geruchtenmachine na jaren speculatie óóit wel gelijk krijgen dat het eens gebeuren gaat. Je kunt maar beter ingedekt zijn.