Waarom de 50+ man een echte snotteraar wordt

 

Hoe ouder de man, hoe meer tranen. Waarom huilen oudere mannen zoveel? En wanneer mag een man wél huilen?

 

 

 

Wanneer mag een man wel huilen? Bij de geboorte van zijn eerste kind, zeker als het een zoon is. Het is voor stoere mannen hét moment te ontdekken dat ze traanklieren hebben. Heb je weleens een hond of een kat zien huilen? Alleen mensen huilen om emotionele redenen. Een hond jankt hooguit.

 

Een man die huilt om de dood van een dierbare: iedereen zal dat begrijpen. Maar de moderne man is zich ervan bewust dat tranen werken. Huilen op televisie is in. Gordon (52) bij een zielig liedje. Bekende Nederlanders die bij Beste Zangers met Stef Bos een potje snotteren, vooral als ze in hun ooghoeken de camera zien naderen. Suzan en Freek zingen ‘Papa’, en Simon Keizer luistert met de tranen in zijn ogen. Droge ogen tellen niet. Een moderne man toont emotie. Marco Borsato (54) bekent bij Linda dat hij schuinsmarcheert. Dikke tranen onderstrepen zijn bekentenis. Huilt Marco nou om zijn bedrogen vrouw of om zichzelf?

 

 

Het merendeel van de kijkers neemt huilende BN’ers niet erg serieus

Die BN-kunstjes kennen de kijkers inmiddels wel. Maar ze vinden het geweldige televisie. Maar toch. De snikkende 50-plusser in de kroeg. Ook vaak door moeheid en te veel pilsjes. Opa, die al bij een foto van zijn kleinkind vochtige oogbollen krijgt. Je zoon vertelt dat hij vader wordt, en de tranen stromen over je wangen. Geen effectbejag, het gaat vanzelf.

 

Zoveel tranen, plastic over de meubels, emmers overal neergezet, niks aan te doen. Waarom huil je als 50-plusman zo snel, terwijl je vroeger met gemak de coole, onaangedane gast speelde? Simpel, vertelt Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties aan de Tilburg University, op Metronieuws. “Als het testosterongehalte bij mannen vermindert, worden zij emotioneler. Veel testosteron heeft een remmende invloed op het huilen. Naarmate de man ouder wordt en zijn testosterongehalte daalt, huilt hij sneller.” Prostaatkankerpatiënten huilen nog gemakkelijker, zegt Vingerhoets. “Als zij anti-hormonen krijgen, daalt het testosteronniveau en worden ze emotioneler.” De dubbelslag die elke senior wacht.

 

Dr. Harri heeft de indruk dat veel 50-plusmannen – bij een date bijvoorbeeld – met opzet een traantje plengen, om als een eigentijdse man hun emoties te tonen. Enige training kan daarbij geen kwaad. Laat je bij een eerste afspraak je tranen de vrije loop – om je transgenderzoon of je gestorven hond – dan denken veel vrouwen: “Wat is dit voor een drama-queen, doe effe normaal zeg.” Licht glanzende oogbollen zijn wel oké. “Een gevoelige man, maar wel beheerst”, vindt de vrouw (of man). Door naar de volgende ronde. Hoe dan ook: vrouwen huilen over het algemeen meer dan mannen. En langer, constateerde de wetenschap. Maar wat zegt dat. Dichter Willem Wilmink sprak ooit de wijze woorden: “Vloeken is het huilen van de man.”

 

Door: Falder.nl