WAAR BEWAAR JIJ DIT ETEN?
 

Er bestaat over deze prangende vraag nogal wat onenigheid. Sophie van Favorflav weet van deze acht producten of je ze wél of juist niet gekoeld bewaart.

 

 

Tomaten
Ik zou zeggen: nee. Niet doen. Nooit in de koelkast. De rode vruchten verliezen heel snel ontzettend veel smaak als je ze gekoeld bewaard. Koude, smaakloze, melige tomaten anyone? Nee precies, gewoon in je fruitschaal leggen dus. Maar goed, er bestaan dus ook tomaat-in-de-koelkast-aanhangers.

 

Boter
Als wij op kantoor de roomboter ’s ochtends vergeten uit de koelkast te halen, is onze lunch eigenlijk al verpest. Een dag zonder roomboter is een dag niet geleefd, aldus de redactie. Sommige chefs zeggen dat je boter niet langer dan een kwartier buiten de koelkast zou moeten houden, andere menen dat je zelfs na een week buiten de koelkast de romige allemansvriend prima kunt gebruiken. Wij neigen mee te gaan met de laatste bewering. Boter is immers van gepasteuriseerde melk gemaakt en bederft daarom niet zo snel.

 

Brood
Nooit in de koelkast. Niet doen. All we have to say. Brood wordt vies; het verliest smaak en vocht. En een uitgedroogde, smaakloze boterham gunnen wij onze ergste vijand niet.

 

Avocado
Niet in de koelkast bewaren. Als je lekkere, romige avocado wilt tenminste. In de koelkast stopt het rijpingsproces en aangezien ze met een beetje pech alleen snoeiharde avocado’s zo hard als steen verkopen in jouw supermarkt, zorg je er maar beter voor dat je ze in je fruitschaal legt.

 

Eieren
Eieren moeten wel in de koelkast worden bewaard. De schaal van een ei is altijd een beetje poreus en daardoor kunnen bacteriën binnendringen en groeien. Kou remt de groei van bacteriën en wat eieren betreft is dat heel belangrijk, want je wilt geen salmonella. Je hebt gelijk als je zegt dat het onhandig is als je veel bakt – de meeste recepten vragen om eieren op kamertemperatuur, maar toch moet je het doen. Een half uur van tevoren uit de koelkast halen, dan maar.

 

Ketchup
Er zitten zoveel conserveringsmiddelen in ketchup dat je je Heinz met een gerust hart buiten de koelkast kunt bewaren.

 

Appels
Appels bewaar je in de koelkast als je ze lang wilt kunnen bewaren. Buiten de koelkast blijven ze ongeveer een week goed, als je ze binnen die tijd opeet, kun je ze dus prima buiten de koelkast bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, is de koelkast je vriend.

 

Komkommer
Ik moet toegeven: ik bewaarde komkommers altijd in de groentelade. Tot vandaag. Komkommers blijken namelijk snel uit te drogen in de koelkast. De schil verschrompelt en die altijd zo frisse, knapperige groene stengel wordt zompig. Vanaf nu leg ik mijn komkommer gewoon op het aanrecht.

 

Bonus: koelkasttips uit Amerika
In dit Buzzfeedfimpje komt een aantal producten langs waarvan wij Hollanders ons niet kunnen voorstellen dat het ooit in je hoofd op zou komen ze in de koelkast te leggen (aardappels? uien? olijfolie?). Voor ons is het haast vanzelfsprekend dat je deze dingen buiten de koelkast bewaart, maar onze buren aan de overkant van de Atlantische Oceaan denken daar blijkbaar anders over. Dat het wereldwijd maar voor eens en voor altijd duidelijk is:

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav