Vuurwerk afschaffen, ja of nee?

 

Toen ik van de week nog een laatste rondje met m’n hond liep vlogen de rotjes me opeens om de oren. Tijd voor een landelijk vuurwerkverbod?

 

 

 

Gelukkig is mijn Takkie er niet van onder de indruk, maar de vrouw met wie ik op het veldje nog even stond te babbelen zag haar hond als een speer met de staart tussen de pootjes naar huis rennen. Zo zielig om te zien hoe angstig dieren van dat geknal zijn. De pubers die ik nog geen minuut later op straat tegenkwam wisten natuurlijk van niks, maar de aansteker die ik zag zei genoeg. Bij mij in het park om de hoek lijkt het als het donker is soms wel alsof er een bom afgaat. Naarmate de jaarwisseling dichterbij komt hoor ik steeds vaker een enorme knal en dan trillen de ramen in de sponningen. Dat er tot nu toe nog niemand is afgevoerd met zwaar lichamelijk letsel is werkelijk een wonder.

 

Gek genoeg lees ik vandaag in het AD dat steeds meer vuurwerkverkopers met hun zaak stoppen. Bijna een kwart (24 procent) van de ondernemers kiest ervoor om ermee op te houden. Deels omdat ze een paar zware jaren achter de rug hebben toen er door de coronamaatregelen niets verkocht mocht worden en ook omdat steeds meer gemeenten een lokaal afsteekverbod hebben afgekondigd of ruimte maakten voor een aantal vuurwerkvrije zones waar niets afgestoken mag worden. Of dat een oplossing zal zijn voor dat geknal is nog maar de vraag. Want als je bedenkt hoeveel politie of handhavers er ’s avonds op straat surveilleren is dat natuurlijk een lachertje.

 

Ondanks die sluitingen wordt er in Nederland wel steeds meer vuurwerk gekocht. De ondernemers die nog wel verkopen zien hun handel bijna verdubbelen. Het is ook supersimpel om aan zwaar vuurwerk te komen als je een dagtripje naar België maakt. Daar koop je met het grootste gemak nitraten en harde thunderkings die daar legaal, maar in Nederland echt hartstikke verboden zijn. Of, nog makkelijker: bestellen via internet.

 

Van mij mag iedereen doen wat ie wil hoor, maar dan moet je ook niet niet lopen mekkeren als je hand eraf geblazen wordt. Aan de andere kant gun ik alle artsen, brandweermensen en ambulancepersoneel ook een rustige jaarwisseling. Om al helemaal niet te spreken over al die politiemensen die het hele jaar door bekogeld worden met zwaar (illegaal) vuurwerk en daarmee gehoorschade of fors lichamelijk letsel oplopen. Dus van mij mag het verboden worden. Wat denk jij? Zou een landelijk verbod wel helpen om van het geknal af te komen of gaan mensen dan juist nog meer gevaarlijke illegale troep afsteken?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit