Vrouwen hebben het kouder dan mannen

 

Als je een lange relatie hebt, dan maken sommige dingen je steeds wat minder uit, zoals met skisokken aan naar bed gaan.

 

Ik ben team elektrische deken in bed, mijn man krijgt het al Spaans benauwd als-ie er alleen al naar kíjkt, laat staan dat-ie naast me komt liggen in mijn eigen broeikast. Waarom maken vrouwen het liefst een vlindertuin van hun woonkamer en hebben mannen aan een half dun truitje in het holst van de ijstijd zelfs genoeg? Het is bewezen: volgens hoogleraren hebben vrouwen het echt vaker koud dan mannen.

 

Uit onderzoek blijkt allereerst dat vrouwen sneller de verwarming aan slingeren. Zodra het buiten 14,4 graden wordt, doen we ‘m aan. Bij mannen is dat gemiddeld bij 13,4 graden. Hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt weet het er het fijne van. En wat blijkt? We kunnen er bar weinig aan doen, als vrouw. ‘Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze hebben in feite een minder grote kachel in hun lichaam. Dat komt doordat vrouwen relatief minder vetvrije massa hebben dan mannen. Ze hebben minder spieren en meer vetweefsel.’ Het is dus voor ons vrouwen gewoon lastiger om op de goede lichaamstemperatuur te blijven. Die 37 graden, weet je wel. Ik krijg het opeens koud terwijl ik dit schrijf.

 

En die skisokken klinken grappig, maar die zijn heus zo’n slecht idee nog niet. Wouter: ‘Heeft het lichaam moeite met het op peil houden van de temperatuur, dan zullen als eerste de bloedvaten in je armen, voeten, handen en benen iets vernauwen, Daarna worden je handen en voeten koud, en dat heeft effect op je comfort. Je voelt je niet prettig.’ Ha. Zie je. Ik kan dus óók niets doen aan dat gesnauw. Komt door het seizoen, zeg maar, schat. En door die ijshanden.

 

Nog 86 dagen en dan is het weer lente. Laten we hopen op een héél warme winter, tot die tijd.

 

Door: Redactie Amayzine.com