Tuindromen

 

Sonja: Als ik heel eerlijk ben, heb ik nog wel twee of drie wensen, maar laat ik niet té verwend doen. Mijn grootste tuindroom? Een houten veranda.

 

Met een eigen huis ben je nooit klaar, er moet altijd nog iets gedaan worden. Dat geldt ook voor de tuin. En hoewel wij een gezellige tuin hebben – mooie tegels, boompjes, prachtige bloemen, goede kleuren – heb ik toch die droom: een overkapping/veranda. En ik ben zeker niet de enige; heel Pinterest staat er namelijk vol mee. De een nog mooier dan de andere.

 

Er is zoveel te kiezen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Waar ik wel uit ben, is dat het van hout moet zijn. Lekker puur natuur. Maar ook hier zijn de opties weer oneindig: bewerkt hout, grove palen, gewoon blank hout of met een likje verf, met van die leuke matten op het dak of gewoon waterdicht met een echt dak. Het zou ons huis én de tuin zeker-weten een boost geven. Ik zie het al helemaal voor me: lange zomeravonden, met vrienden, lekker borrelen en barbecueën. Life is good!

Om mezelf (en vooral m’n man) nog extra te overtuigen, heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

 

Voordelen van een veranda

+ Een veranda brengt buiten naar binnen en binnen naar buiten. Het werkt echt als verlengde van de tuin, en ook andersom werkt dit net zo goed. De tuin wordt meer betrokken bij het huis en je zult vaker en meer buiten zitten. Dit is niet alleen heel gezellig, maar de buitenlucht is ook nog eens gezond.
+ Je hoeft niet langer op mooi weer te wachten om lekker buiten te eten.
+ Als je veranda aan de achterzijde van de woning wordt gemaakt, heb je over het algemeen geen vergunning nodig. Je moet het alleen wel even melden.
+ Met een veranda wordt je huis meer waard.

 

Nadelen van een veranda

– Een veranda kost (veel) geld; dat moet je (er maar net voor over) hebben.
– Het grootste nadeel van een veranda is dat je een aanzienlijk deel van de tuin inlevert. Voor heel kleine tuinen is een veranda dan ook minder geschikt.
– Als je voor een houten veranda kiest, vergt dat wel wat onderhoud.
– En let op: als de veranda niet op de juiste manier wordt geplaatst, kan deze juist veel licht uit je woning wegnemen.

 
Genoeg om over na te denken, dus. Tot we een beslissing hebben genomen, blijft het voor mij bij dromen.

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.