Voor Ria,

 

Natuurlijk dacht ik vandaag meteen aan jou. Aan hoe het moet zijn. Je liefde verliezen. Na al die jaren. 

 

Je man die na jaren luwte weer de opening van het journaal is. Ik hoorde het nieuws terwijl ik een instagrampost van Melania Trump bekeek. Zij noemt zich FLOTUS, weet je dat? Hij POTUS, zij FLOTUS. First Lady of the United States.
Flotus. Dat was jij eigenlijk ook. Twaalf jaren lang. Maar jezelf een status aanmeten, dat zou jou veel te ver gaan. En instagram, ha. Jij schreef nog kaartjes op handgeschept papier. Uit het hart.
Toen je de vrouw van de minister presdident werd in plaats van Ria Lubbers, was je eigenlijk nog zo jong. 42. Jonger dan ik nu. Met drie kinderen. Je wist van aanpakken. Dat had je al geleerd toen je moeder overleed en jij nog maar 14 was. Niet lang daarna kreeg je vader keelkanker en stopte je met je studie. Zorgen werd jouw taak. Eerst voor je ouders, toen het gezin en daarna voor het land.

 

 

Ik vergeet dit verhaal nooit. Je had een belangrijk officieel diner georganiseerd. Diplomaten, hooggeplaatsten, iedereen was er. Je had het zo gepland dat je het iets later liet beginnen, zodat je thuis eerst nog de kinderen eten kon geven. Dat deed je geroutineerd en rap. Hop, in bed en jij kamde snel je haar, gleed in een mooie jurk en sprayde wat parfum op. Bij het diner zat je naast een prominente gast uit het buitenland. Juliie spraken geanimeerd maar tijdens het hoofdgerecht bleef hij je toch net iets te lang met verwonderde blik aankijken. Je keek naar beneden. Had je gemorst? Hing er een druppel saus aan je kin? Wat bleek. Je zat nog in je regelmodus en was zijn vlees op zijn bord in hapklare brokken aan het snijden.
Oh Ria, als je over een jaar weer een beetje bent opgekrabbeld, zou je dan alsjeblieft mevrouwtje FLOTUS wat bijlessen kunnen geven? Over waar het echt om draait in het leven? Ik dank je.

 

 

 

 

 

May-Britt Mobach is hoofdredacteur van Amayzine.com, voor Franska.nl schrijft ze over haar bijzondere gezin.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

 

Beeld: Wikimedia