Voor-en-na-foto’s? Laat je niet gek maken!

 

Transformatiefoto’s doen het nu eenmaal goed – vooral bij (jonge) vrouwen.

 

Een tientonner in een aftands trainingspak transformeert in zestig dagen tot een slanke den in een kek broekje. Fietsbanden en love-handles verdwijnen als sneeuw voor de zon – en dat nog wel zonder dieet. Uitgezakte sinaasappelhuidbillen vóór; strakke perzikkont ná. Polletje piekhaar wordt weelderige haardos. En wat te denken van de kalknagel die met één penceelstrijk het loodje legt, de fronsrimpel die na twee keer smeren bijkans onzichtbaar is geworden of de acnéhuid die weer babyzacht en lelieblank werd dankzij die ene speciale lotion? 

 

Transformatiefoto’s doen het nu eenmaal goed – vooral bij (jonge) vrouwen – want ze maken ideaalbeelden haalbaar en beloven een einde te maken aan grotere en kleinere complexen en onzekerheden. Natuurlijk trap je er niet in dat je met een kuurtje van ananas-papajacapsules tot wel vijftien kilo gewicht verliest binnen drie weken, zonder dieet ook nog eens! Want als dat zo zou zijn, zouden we obesitas uit het woordenboek kunnen schrappen. Jij niet, maar een heleboel anderen dus wel. Hoewel dit voorbeeld wellicht wat kort door de bocht is, werken voor-en-na-foto’s wel degelijk. Al is het maar door onvolkomenheden onder het voetlicht te brengen waardoor ze ongemerkt toch onder je huid gaan zitten.

 

Vloggers en influencers brengen het transformatieproces subtieler onder de aandacht door er een heuse campagne van te maken, waarbij ze starten met ‘voor’: ze zijn ongelukkig, voelen zich dik, futloos. 

 

 

En dan heel langzaam toewerken naar ‘na’: energie voor tien, blokjesbuik, hysterisch van geluk. Het hele traject van voedingsdeskundigen en coaches en work-outs en bootcamps wordt minutieus, van dag tot dag, aan de volgers voorgeschoteld. En geloof maar dat hordes jonge meiden zich eraan vergapen en in één grote dat-wil-ik-ook-roes het voorbeeld van hun helden gaan kopiëren om er uiteindelijk achter te komen dat ze zich verloren hebben in het onhaalbare. Die vloggersblokjesbuik is namelijk absoluut niet voor iedereen weggelegd. Voor zover de beelden al niet hartstikke gemanipuleerd zijn overigens. Want vaak zijn transformatiefoto’s verkapte advertenties en is er met de foto’s en vanuit marketingdoelstellingen aangerommeld – er is enthousiast gefotoshopt met andere woorden.

In antwoord op de voor-en-na-trukendoos is er nu een nieuwe hype en die heet de 30-seconden-transformatie: er worden twee foto’s naast elkaar geplaats die dertig seconden na elkaar gemaakt zijn. Op de eerste foto wordt iemand op z’n voordeligst in beeld gebracht en op de andere foto op z’n onvoordeligst. Van buikje valt mee naar buikje valt tegen en van onderkin valt niet op tot aan die onderkin valt niet te ontkomen.

 

Toch weer een stapje dichter bij normaal dit!

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.