Voor die mensen die denken dat corona een grapje is

 

Ja, ik weet het, je bent vast coronamoe. Je hebt geen zin meer in werken aan je keukentafel en al helemaal niet meer in die anderhalve meter…

 

 

Dat snap ik allemaal best hoor. Want ook mij komt het na een half jaar behoorlijk m’n neus uit. Ik mis alles uit mijn oude leventje, zelfs mijn dagelijkse file op de A10.

 
Maar we moeten nog even, corona is nog onder ons. Helaas, lang niet iedereen neemt het meer zo serieus. Want ‘geen zin meer’, of ‘het valt toch eigenlijk allemaal best wel mee’. Dus word je wat losser. Ga je toch naar dat feestje, zit je wel met vrienden hutje mutje op een bootje of ga je met z’n allen demonstreren tegen de anderhalvemetersamenleving.

 
Vrijheid blijheid, maar voor al die mensen die denken dat corona een grapje is heb ik een tip. Kijk eens naar de documentaire ‘Veerkracht; gevecht tegen corona’ op Videoland. Filmmaker Marc Pos heeft vanaf het begin van de coronacrisis mogen draaien in het Brabantse regioziekenhuis Bernhoven in Uden. Daar waar corona genadeloos toesloeg.

 
Wat doe je als arts als je 600 doodzieke patiënten hebt en er maar 150 bedden beschikbaar zijn? Kijk maar eens naar de slechtnieuwsgesprekken die ic-arts Mark van der Kuil met zijn patiënten en hun familie voert. Dat is wat corona allemaal teweegbrengt.

 
Hoe ga je als verpleegkundige om met al die mensen die onder je handen komen te overlijden? Hoe zorg je als ziekenhuisdirecteur dat het tekort aan zowat alles wordt opgelost? Waar haal je de beademingsapparatuur vandaan, de beschermende middelen en hoe zorg je ervoor dat je eigen personeel niet verzuipt in het werk en de emoties?

 
En voor een heel groot deel van de patiënten die het gered hebben is de ellende nog lang niet voorbij. Een deel van hen ligt nog steeds in het ziekenhuis of zit in een verrekte lang revalidatietraject omdat ze verzwakte spieren hebben of beschadigde longen.

 
Voor de duidelijkheid: het zijn niet alleen tachtigplussers die zo ziek worden. Ik ken inmiddels zoveel verhalen van mensen die jong en fit waren, nooit wat mankeerden, die nu de grootste moeite hebben om weer op de been te komen, laat staan hun oude leventje weer op kunnen pakken. En die hebben lang niet allemaal op de ic gelegen.

 
Corona is geen grap. Laten we dus gewoon doen wat er van ons gevraagd wordt. Is het niet voor onszelf, dan wel voor een ander.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit