Voel jij je nog wel fijn in de trein?

 

Een schrikbarend hoog aantal vrouwen voelt zich niet prettig in de trein.

 

 

 

 

Laatst zat ik op zaterdagavond laat in de trein terug van Amsterdam naar Haarlem. En hoewel de coupé ramvol zat en ik alleen reisde, voelde ik me toch niet zo op mijn gemak. Er zat een groep dronken Engelse mannen, zo’n luidruchtig vrijgezellenuitje, commentaar te leveren op jonge vrouwen die langsliepen. Er hing niet bepaald een fijn sfeertje waar ik me helemaal niet prettig bij voelde. Terwijl ik juist had bedacht om wat vaker de trein te nemen omdat het parkeren in de stad zo gillend duur is.

 

 

Ook ’s avonds in het donker op de fiets naar huis vind ik niet echt relaxed. Op stukken die slecht verlicht zijn, trap ik net wat harder en maak ik me een beetje breder, alsof ik daarmee wil zeggen dat er met mij niet te sollen valt. Uit een enquête onder meer dan 7400 vrouwen, uitgevoerd door tv-programma Pointer van KRO-NCRV in samenwerking met het AD, blijkt dat ik heus niet de enige ben. 80 procent van de vrouwen vindt het net als ik niet prettig in de trein of ander openbaar vervoer. Zelfs negen van de tien vrouwen voelen zich ongemakkelijk als ze op een station op de trein of de bus staan te wachten.

 

 

Er lopen zoveel rare mensen rond. Met name mannen die zich, hoe zeg ik het netjes, exhibitionistisch gedragen. En je zal er maar net eentje tegenkomen, of dat hij naast je gaat zitten in de trein of bus. Wat doe je dan? Sta je op en ga je ergens anders zitten? Verlaat je zelfs de trein en wacht je op de volgende? Of doe je zoals zoveel andere vrouwen en ga je doen alsof je met iemand zit te appen of te bellen?

 

 

Geen wonder dus dat een derde van de vrouwen de trein links laat liggen en liever met de auto naar haar bestemming reist. Maar dat is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd en zij staan dus wel op een slecht verlicht perron, of hebben te maken met een vieze man die hun aandacht wil.

 

 

Hoewel de NS heus wel wil dat iedereen zich veilig voelt, is dat dus helaas niet het geval. Krista Schram, onderzoeker Publiek Vertrouwen en Veiligheid aan InHolland, vindt dat een kwalijke zaak. “Er wordt te weinig rekening gehouden met de veiligheid van vrouwen. Mannen en vrouwen vinden heel verschillende dingen belangrijk als het op veiligheidsbeleving aankomt. Vrouwen voelen zich bijvoorbeeld niet veiliger door camera’s of door boa’s op het station. Wel helpt het als er informele sociale controle is op een station.”

 

 

Hoog tijd dus dat daar iets aan gedaan wordt en jij kunt daarbij helpen. Het televisieprogramma Pointer (KRO-NCRV) en het AD willen in kaart brengen hoe onveilig vrouwen zich voelen in Nederland, waar die plekken zich bevinden en wat er beter kan. Via deze link help je mee met dit onderzoek en worden ook jouw onveilige locaties letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.

 

 

Bron: AD

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit