Vlierbessen siroop

 

Deze siroop maak je met flessen tegelijk. Je kan hem gebruiken als siroop voor zoete gerechten maar ook om limonade of een cocktail mee te maken.

 

f15_culi_quinoa_ap

 

Voorbereiding: 8 tot 12 uur Bereiding: 30 minuten

 

Ingrediënten

  • 20 vlierbloesemschermen, zonder beestjes
  • 2-3 l kokend water
  • 1 biologische citroen of sinaasappel, in plakjes
  • druppeltje rozenwater
  • suiker

 

Bereidingswijze

Verwijder de steeltjes en leg de vlierbloesemschermen in een pan of schaal met het kokende water. Zorg dat ze goed onderstaan en voeg de plakjes citroen toe.

Laat afkoelen en daarna een nacht in de koelkast trekken.

Zeef en weeg het vocht en voeg . van het gewicht aan suiker toe. Laat inkoken tot ongeveer de helft, dit is siroopdikte.

Schenk de siroop in een gesteriliseerde pot of fles en bewaar in de koelkast.

 

Plukken

Vlierbloesem zie je veel langs de weg, maar misschien ken je ook iemand die een vlier heeft en mag je schermen plukken. Pluk de schermen het liefst in de ochtend, ze hebben dan het meeste aroma.

Soms pluk ik er heel veel tegelijk maar heb ik geen tijd om alles te verwerken. Ik bewaar ze dan in een afgesloten bak in de vriezer, maar niet te lang want de schermen gaan in smaak achteruit.

Pluk niet alles van de boom want de bloemen worden vlierbessen en die zijn ook weer lekker om te gebruiken voor siroop.

 

Eet smakelijk!

f15_moestuin_boekLeafs, vegetarische seizoensgerechten uit de moestuin –
Carola de Kanter – ISBN 9789461431622 – €29,95 –
bestellen kan hier