Vissoep uit IJsland

Net ’n tikkie anders

 

Sfeerbeeld: Mimi Thorisson

Dit heb je nodig

  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 grote prei, in ringetjes
  • 3 el boter
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 knolselderij, in blokjes
  • 3 el tomatenpuree
  • 1½ l kippen- of groentebouillon
  • 3 el rodewijnazijn
  • 4 tomaten, ontveld
  • 900 g witvis (bijvoorbeeld schelvis en kabeljauw)
  • 300 ml room
  • zout en peper
  • 2-3 el fijngesneden bieslook

 
Zo maak je het

Snijd de ui en prei. Neem een grote pan en fruit de gesneden ui en preiringen in de boter. Voeg de witte wijn toe, breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Snijd de knolselderij in kleine blokjes en doe ze samen met de tomatenpuree erbij. Pruttel gedurende 4 minuten. Giet dan de bouillon erbij en de wijnazijn en laat 15 minuten koken. Snijd de tomaten fijn. Snijd ook de vis in (niet al te kleine) blokjes. Doe tomaten en vis in de pan en laat 5 minuten meesudderen. Voeg dan de room en zout en peper naar smaak erbij en laat weer zo’n 5 minuten sudderen (het mag niet koken). Doe de bieslook erbij en serveer in een grote kom met een lekker stuk brood.

 

Eet smakelijk!