Waarde Majesteit Queen Elizabeth II,

queen elizabeth ii

 

Gisteren was ik er toch wel even stil van. Natuurlijk, 96 is een hartstikke mooie leeftijd, maar in mijn hoofd was Queen Elizabeth II toch een soort van onsterfelijk.

 

 

 

En dan gaat het ineens ook heel snel: gistermiddag kwam naar buiten dat dokters zich zorgen maakten om de koningin en dat familieleden zich aan het haasten waren om naar Balmoral Castle te gaan, in de Schotse Hooglanden. Diezelfde dag nog, in de avond, kregen we het bericht dat ze daar vredig was overleden na 70 (!) jaar over Engeland te hebben geregeerd. Zoon Charles neemt nu het stokje over en wordt met zijn 73 jaar uiteindelijk toch nog koning.

 

Ik heb Queen Elizabeth II altijd een enorm fascinerende vrouw gevonden. Er is genoeg geschreven over het Britse koningshuis, maar alsnog ben ik eigenlijk zó benieuwd naar hoe het daar echt achter gesloten deuren aan toe gaat. Na haar overlijden ben ik eens op zoek gegaan: wat wist ik eigenlijk van Queen Elizabeth II? Vrij weinig, kwam ik achter, want deze fun facts wist ik voor gisteren écht nog niet.

 

1. Ze is de enige persoon ooit die in het Verenigd Koninkrijk mocht autorijden zonder rijbewijs
Jep, Queen Elizabeth II heeft nooit een rijbewijs gehad, maar mocht gewoon plaatsnemen achter het stuur. Daarnaast hoeft haar auto ook geen nummerbord te hebben.

 

beelden van queen elizabeth

 

2. Ze vierde haar verjaardag twee keer per jaar
Haar echte verjaardag is op 21 april, maar haar officiële verjaardag werd elk jaar op een zaterdag in juni gevierd. Waarom? Tsja, dat Engelse weer. In april is het vaak geen mooi weer en in juni wel.

 

3. Van alle monarchen ter wereld reisde Queen Elizabeth II het meest
Ze bezocht meer dan 120 landen en zes continenten. Natuurlijk was ze het meest in Engeland, maar daarnaast was ze het meest in Canada.

 

4. Haar lievelingshonden waren corgi’s, maar ze had nog meer huisdierenNamelijk een olifant, twee schildpadden, een jaguar en een stel luiaarden. Allemaal cadeautjes van andere landen, en die wonen nu in de London Zoo.

 

5. Ze kocht haar trouwjurk met rantsoenbonnen uit de Tweede Wereldoorlog

 

beelden van queen elizabeth

 

6. Ze heeft zelfs vrijwilligerswerk gedaan in de Tweede Wereldoorlog
Daarmee werd ze het eerste vrouwelijke lid van de Britse koninklijke familie die het leger in ging; ze werd vrachtwagenchauffeur en monteur. Jep, zonder rijbewijs inderdaad.

 

7. Nog even over die corgi’s: daar hield ze dus héél veel van
In haar hele leven heeft ze meer dan 30 corgi’s gehad; een echte hondenliefhebber dus.

 

beelden van queen elizabeth

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer