Verkleurd gehakt: eten of weggooien?

 

Je pakt je gehakt uit en de bovenkant is prachtig rood, maar de binnenkant is bruin gekleurd. Volgens de houdbaarheidsdatum is het nog goed. Opeten of weggooien?

 

Dan moet je natuurlijk eerst weten waarom dat gehakt in überhaupt verkleurt. Het is heeft allemaal met oxidatie (lucht) te maken en het is misschien wel het tegenovergestelde van wat je denkt. Vlees dat in aanraking komt met lucht, kleurt namelijk mooi rood door oxymyoglobin. Een stof die in het vlees van warmbloedige dieren zit. Het kan dus zijn dat de binnenkant van het vlees grijsbruin is, omdat het niet in aanraking is geweest met zuurstof.

 

Te gebruiken tot
Als je vlees van de supermarkt komt, check dan altijd de houdbaarheidsdatum. Is die verstreken? Dan moet je het echt niet meer eten. Is het vlees volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed, maar twijfel je? Het advies van de USDA, de Amerikaanse warendienst, is als volgt. De binnenkant van het vlees mag grijsbruin zijn, maar als de rest van het vlees is verkleurd, is het niet meer veilig om te eten. Dan is het misschien al begonnen met rotten.

 

Ruiken
Zelf ben ik altijd van het voelen en ruiken. Als het vlees verkleurd is, maar nog goed ruikt, gooi ik het gewoon door de bolognese, chili con carne of een ander gerecht waarbij het vlees helemaal gaar moet zijn. Dat is nog nooit misgegaan, maar als je iets huiveriger bent zou ik lekker het advies van de USDA aanhouden.

 

Sulfiet
Waar vlees ook die rode kleur van krijgt? Sulfiet! Ja, die stof die ook in de meeste wijn zit. Sulfiet kleurt verkleurd vlees weer rood zodat het er weer vers uitziet, de perfecte manier om slecht vlees te maskeren dus. Het is daarom al jarenlang verboden om dit aan vlees toe te voegen. Eerder dit jaar moest 200 ton gehakt worden weggegooid, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sulfiet in het vlees vond. Zonde!

 

 

Door: Redactie FavorFlav