Champagne?

Vandaag precies 29 jaar geleden stond ik in het donker in de kou in Haarlem op een parkeerplaats bij een ziekenhuis. Met een fles champagne onder m’n arm en een grote plak chocola in m’n hand. Te twijfelen. Over die champagne. Ik wilde zo snel mogelijk naar binnen en naar boven. Naar m’n vriendin, die net bevallen was. Van haar eerste.

 

Ik? Twijfelen over bubbels?

 

Geen idee hoe we toen trouwens ontdekten dat iemand bevallen was. Er waren wel wat mobiele telefoons in omloop toen, maar ik had er in elk geval nog geen. Lijkt nu ondenkbaar dat je zonder zo’n ding nog ergens achter kunt komen. Toch ging het redelijk snel hoor. Ik wist ook al dat het begonnen was, die bevalling. Maar ik had natuurlijk nog geen foto gezien. Maakte het toen toch een stuk spannender.

 

Maar goed. Ik stond dus buiten bij m’n auto te twijfelen over die bubbels. Mocht je wel een fles drank mee naar binnen nemen? Zou ik niet bij de ingang van het ziekenhuis teruggestuurd worden naar m’n auto. Kostte allemaal tijd. Dus? Ik legde de fles terug onder de achterklep en racete naar binnen. Met alleen maar chocola. Ja, een cadeautje voor de kleine dacht ik toen helemaal niet aan. Eigenlijk dacht ik alleen maar aan m’n vriendin die en zware klus had geklaard. Maar die deed heel vrolijk. ‘Was zo gepiept. Wil ik best nog een keer doen’, zei ze. Fantastisch! Wat een spirit.

 

En nu wordt ie dus 29 vandaag. Erik. Bij ons op de redactie bijgenaamd Erik de Giffer. Omdat hij degene is die gifjes maakt van mijn tekeningen. Als je zo’n bewegende kerstboom ziet op onze homepage (check maar even: www.franska.nl ) dan heeft hij dat dus geregeld. Joooo! Van harte Erik! En een dikke klapzoen van je hoofdredacteur ;-)

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.