Nu bollen in de grond, straks een bloeituin

 

Sonja: Met kleurige bloemen in de tuin begint de lente pas echt, daar kan ik me nu alweer op verheugen! En dat het ook nog eens zo gemakkelijk gaat als bij bloembollen is natuurlijk een bonus.

 

Je kunt bloembollen planten van half september tot half december. Hoe eerder je ze de grond in doet, des te sneller ze uitkomen in het voorjaar. Waar je wel even op moet letten zijn de bloeitijden, zodat je bijna het hele jaar bloeiende bloemen in je tuin hebt staan. Een handige manier is om laagjes te maken. Dit noemen we ook wel lasagnabeplanting . De laatbloeiers gaan onderin en de vroegbloeiers bovenin. Ze komen dan mooi na elkaar in bloei en hiermee maak je dus optimaal gebruik van hetzelfde stukje tuin.

 

Weetje
Er zijn 3 soorten voorjaarsbollen.
Enkeljarige bollen (tulpen, hyacinten, narcissen, krokus,) bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over.
Meerjarige bollen (Daslook, voorjaarsanemoon, Aronskelk, Cyclamen, Sneeuwklokje) zijn, zoals de naam al zegt, bloembollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien.
Verwilderingsbollen (Allium, Sterhyacint, Bosannemoon, Blauwe druifjes, Scilla) komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

 

Aan de slag
Lees eerst nog even deze tips door, dan heb je de grootste kans op succes.

 

  • Kijk naar de kwaliteit van de bollen voordat je tot aanschaf overgaat, een bol met A-status wil zeggen dat de bloembollen de hoogst haalbare kwaliteit, soort- en kleurechtheid, formaat en gezondheid hebben.
  • Zorg ervoor dat de grond droog is.
  • Hoe diep? Plant de bollen 3x de dikte van de bol diep, dat kan dus verschillen per bol.
  • Voor de afstand tussen de bollen geldt deze truc ook alleen dan in de breedte: ook 3x.
  • Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Geef de voorjaarsbollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan.
  • Hoeveel je nodig hebt? Het wauw-effect van bollen in de tuin wordt vooral bepaald door de hoeveelheid. Bij kleine verwilderingsbolletjes heb je er al snel 20-40 per vierkante meter nodig. Koop daarom liever van één of twee soorten een royaal aantal (100 of meer), dan van veel soorten een beetje. Bij tulpen in de border zijn 12 tot 15 bollen per vierkante meter al genoeg, dan kun je de vorm van elke individuele bloem goed zien. Ook de hoge sieruien zijn op hun mooist als je ze luchtig tussen de borderplanten weeft. Reken bij Allium ’Purple Sensation’ op 6 à 7 per vierkant meter, bij de supergrote sieruien is 3 of 4 per vierkante meter al voldoende.

 


 
Geen tuin?
In de pot kunnen bollen ook prima worden geplant. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is, en dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen. De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben.
Hoe je te werk gaat?

 

  • Leg onderin de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind voor een goede waterafvoer.
  • Strooi er dan een laag potgrond over.
  • Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin; maximaal een boldikte uit elkaar.
  • Doe bovenop de bloembollen een laag potgrond en druk dit stevig aan.
  • Geef als laatste stap wat water.
  • Zorg ervoor dat de potten worden beschermd tegen strenge vorst. Dit doe je door stro of noppenfolie om de pot te doen. Je kunt ze gedurende de vorstperiode ook in de schuur zetten.

 

Winnen!

En lijkt het je wel wat die bollen in de tuin, dan heb je geluk want Franska geeft zomaar een paar bollenpakketten weg. Snel klikken!
Enne, nog even kijken hoe het moet? Jurgen laat het je zien.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten.