Vanaf 2025 rijdt er een directe trein van Amsterdam naar Kopenhagen

 

Een citytrip wordt wat mij betreft stukken leuker als je met de trein kan gaan.

 

 

 

Je niet druk maken over vloeistoffen, niet uren van tevoren aanwezig moeten zijn, geen douane waar je doorheen moet, nee: gewoon lekker met je koffer in de trein, boekje erbij of muziek op en een beetje naar buiten turen. Zó heerlijk vind ik dat en intens ontspannend. Ik heb dan ook (net als velen met mij) een hekel aan overstappen, want dat verstoort die rust enorm. Nou, goed nieuws: vanaf 2025 hoeven we richting Kopenhagen niet meer over te stappen.

 

 

De Deense Spoorwegen (DSB) zijn namelijk bezig met een directe trein vanuit Amsterdam richting hun hoofdstad. Volgens de directeur zou die er per half december 2025 zijn, al benadrukt hij wel dat het nog niet volledig definitief is. Maar dat is niet alles, want Kopenhagen is niet de enige stad op hun radar: ze willen ook directe treinen richting andere Europese steden als Oslo, Berlijn en Praag. Oftewel: een Eurotrip wordt zo wel héél makkelijk en leuk.

 

 

Zeker als je nog iets meer geduld hebt, want vanaf 2029 komt er ook nog eens een nieuwe verbinding, namelijk de Fehrmanbeltverbinding. Dit is een tunnel tussen Puttgarden in Duitsland en Rødbyhavn in Denemarken en zorgt ervoor dat je in 2,5 uur van Kopenhagen naar Hamburg bent, in plaats van de 4,5 uur die je er nu over doet.

 

 

Goed, dat duurt allemaal dus nog even, maar dit is wel een héél leuk vooruitzicht. Dus plan dat weekendje Kopenhagen maar alvast en zorg ervoor dat je genoeg boeken of podcasts klaar hebt tegen die tijd, want de rit zal ongeveer 9,5 uur duren — en dat is toch een uurtje korter dan de 10,5 uur die je er nu over doet met twee keer overstappen.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer