Valsspelen mag

 

Ten minste, bij de nieuwe versie van Monopoly wel.

 

Van een potje Monopoly spelen word ik ont-zet-tend fanatiek. Winnen wil ik altijd. En als ik de regeltjes dan een beetje moet buigen, vind ik dat niet erg. Alles voor de overwinning. Dus wordt er zo hier en daar een kaartje gestolen, wat extra geld gepakt, een hotel neergezet in plaats van een huis. Ja, ik weet het. Niet helemaal eerlijk. Maar als ik dan eenmaal win, was dat het allemaal waard.

 

Blijkbaar ben ik niet de enige. Uit onderzoek naar het bordspel blijkt dat mínstens de helft van de spelers op een of andere manier vals probeert te spelen. Dus werd het volgens Fabrikant Hasbro ‘tijd om die spelers te geven waar ze al lang om vragen.’ 

 

Dus komt er nu een spel op de markt die voor mij, en al die andere stiekeme valsspelers onder ons, gemaakt is: ‘Monopoly for cheaters’ – voor valsspelers dus. Toen ik dit las kon ik niet weg kijken. Wat er verandert in deze nieuwe versie? Naast de standaard kanskaarten en algemeenfondskaarten, heb je nu ook 15 extra kaarten met de meest voorkomende soorten van bedrog. Bijvoorbeeld een hotel verplaatsen, geld van de bank stelen, geen huur betalen, een hotel van een andere speler weghalen en huur van iemand anders zijn of haar hotel binnenhalen. Als niemand je doorheeft, win je een hotel of extra geld. Word je gepakt? Dan ga je direct naar de gevangenis. 

 

Helemaal warm krijg ik het ervan. Dit spel wil ik zó graag. Dit klassieke spel wordt meteen een beetje spannender. Ben je het met me eens? 

 

 

 

 

Door Danique van Leeuwenstijn