Vakantie met vriendinnen toch niet zo’n puik plan?

 

De 5 grootste irritaties én de oplossingen. ‘Want hoe leuk je elkaar ook vindt, je leert elkaar pas echt kennen op vakantie en hoe goed bevriend ook, je kunt behoorlijk verschillende ideeën hebben over de ‘ideale dagbesteding’.’

 

Vrienden ontmoeten op vakantie vind ik het allerleukste. Lunchen zonder einde, een duik en een dutje, dan weer een hapje en wie weet zelfs een dansje en dan… ieder naar zijn eigen huis en bed. Dat mag van mij best nog een paar dagen op repeat worden gezet, maar dat is het dan wel voor mij. Want hoe leuk je elkaar ook vindt, je leert elkaar pas echt kennen op vakantie en hoe goed bevriend ook, je kunt behoorlijk verschillende ideeën hebben over de ‘ideale dagbesteding’.

 

Daarom even de grootste irritaties op een rij én de oplossingen

 

1.     Zij willen cultuur snuiven, jij wilt shoppen.

hoppen, oftewel hedendaagse cultuur tot je nemen en de lokale economie een beetje steunen is jouw idee van een ideale vakantie. Niet met je camera op je buik langs The Adoration of the Magi van Velázquez schuifelen.

 

OPLOSSING

Ga gezellig samen ontbijten en splits op in twee groepen. Je hoeft echt niet de hele tijd aan elkaar vastgekit te zitten. Tref elkaar bij de lunch, geef een update van wat je allemaal gezien en geshopt hebt en ga weer ieder zijns weegs. Misschien is het wel leuk om elkaar te vinden en toch eens af en toe aan te haken bij een cultureel uitstapje. Het is op zich niet zo dat je daar veel slechter van wordt en dan kan je creditcard ook even op adem komen.

 

2.     Jij bent een ochtendmens, zij slapen tot de lunch

Hartstikke leuk idee om ’s ochtends al naar het lokale bakkertje te gaan, tegen de tijd dat de anderen wakker werden was dat stokbroodje alweer taai.

 

OPLOSSING

Laat het los, laat het gaan. Zij hebben ook vakantie en wat is er dan heerlijker om uit te slapen als dat je hobby is. Zitten duimendraaien naast de ontbijttafel is niet leuk voor jou en voor de slapertjes onder ons ook niet echt een relaxt idee. Ga er dus zelf op uit en stel voor of ze het leuk vinden om samen te brunchen. Probeer een ander niet te forceren in jouw idee van leuk.

 

3.     Ze blijken zuinig

Jij bent misschien veel te slordig en te makkelijk en kent het begrip ‘tikkie’ alleen als herinnering aan een spelletje dat je op het schoolplein speelde, zij fileren elke rekening waarbij jou dat extra colaatje wordt doorberekend.

 

OPLOSSING

Maak een vakantiepot waar je allemaal per dag een bepaald bedrag in stopt. En probeer er wel een beetje rekening mee te houden dat als jij oesters en kreeft bestelt en de ander een pizza margherita het niet helemaal in balans is. Het is een gevoelig puntje bij de ander, houd daar rekening mee.

 

4.     Zij houden van lang tafelen, jouw kinderen zijn daar niet zo goed in

Ik doe niets liever dan uren aan tafel zitten en serieel testen of ik wijn nog steeds lekker vind, maar met drie kinderen is dat soms een aardig karweitje. Voor vrienden zonder kinderen best een offer.

 

OPLOSSING

Zoek een restaurant in de buurt van een speeltuin/draaimolen/waddanook waar zij tussen de gerechten door kunnen uitwaaien. Je zult zien dat je kinderloze vrienden het ook heel leuk vinden om een balletje te trappen of te scoren in de schiettent. En doe jezelf ene plezier door niet het meest fancy restaurant van het lijstje uit te zoeken. Niets ongemakkelijker dan wanneer je kinderen aan de punten van het tafellaken trekken bij een stel dat hoopte te genieten van hun huwelijksreis. Dus kies een lekkere ’smijttent’ zoals wij dat noemen.

 

5.     Zij zijn spelletjesmensen

Terwijl bij jullie alle spellen nog in het folie zitten.

 

OPLOSSING

Hup hup, ga eens uit je comfort zone. Misschien is het wel hartstikke gezellig om even te kaarten, te backgammonen of voor mijn part Twister te spelen. Op een gegeven moment ben je wel uitgekletst en geborreld en is het niet ontzettend leuk om even offline te zijn?

 

Belangrijkste tip:

Tijdens je vakantie erger je je misschien paars met oranje stippen aan je gezelschap, maar koester ook het momentum en weet dat je straks thuis die kleine irritaties helemaal vergeten bent en je alleen maar de leuke dingen herinnert.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach